D1 bude přes Brno zřejmě půl roku zdarma

Brno - Nedávno zpoplatněný úsek dálnice D1 přes Brno bude možná na své části půl roku pro řidiče zdarma. Krajští silničáři plánují na letošní rok rekonstrukci souběžně vedoucí silnice II/602 a po zpoplatněné dálnici by měla být značená objížďka, takže od Rosic (exit 182) až po Brno-západ (exit 190) by měla být zdarma. Dvacetikilometrový úsek D1 přes Brno ministerstvo zpoplatnilo od ledna. Samosprávy se postavily proti a snaží se výjimku znovu vyjednat.

Rekonstrukci plánují silničáři na dobu od 1. dubna do 30. října. Oprava je plánovaná od roku 2008. Při přípravě dokumentace se počítalo s objížďkou vedenou po dálnici, nedávno odešla žádost o finální povolení objízdné trasy na ministerstvo dopravy, řekl krajský radní David Macek (KDU-ČSL). Odpověď zatím silničáři neznají, podle Macka je však vysoká pravděpodobnost, že ministerstvo objízdnou trasu schválí.

Macek věří tomu, že na výjimku kvůli opravě silnice II/602 by mohla navázat další výjimka pro provoz po dálnici, kterou chtějí regionální politici vyjednat. Argumentují například tím, že Brno má hotovou jen část velkého městského okruhu a dálnice ho zčásti supluje. Jen v Bosonohách prý doprava stoupla po zpoplatnění o 15 procent.

Krajští radní schválili minulý týden dopis ministru dopravy Vítu Bártovi (VV), v němž žádají výjimku pro úsek mezi Kývalkou u Rosic a Slatinou. „Považuji za nespravedlivé, aby se úsek kolem Ostravy platil, a naopak občané Brna, Mladé Boleslavi nebo Berouna by na obdobném úseku jezdili zadarmo,“ uvedl dříve Bárta. Ministerstvo dopravy dalo v posledním období opakovaně najevo, že žádné výjimky udělovat nehodlá.