Elektrárna nemá kolaudaci - už měsíc ale dodává proud

Bystřice pod Hostýnem (Zlínsko) – Solární elektrárna bez kolaudace, která ale zcela nerušeně dodává elektřinu do sítě, stojí v Bystřici pod Hostýnem. Místní stavební úřad s tím nic nezmůže. Firma Sjuko, která elektrárnu provozuje, zatím oficiálně nepožádala ani o dodatečnou kolaudaci. A nijak to nevadí ani společnosti E-ON coby distributorovi elektřiny, ani Energetickému regulačnímu úřadu. Na případ upozornil server Aktuálně.cz.

Na místě, kde byly dříve známé dřevařské závody, teď stojí fotovoltaická elektrárna. Stovky panelů znamenají slušný výkon – 1,3 megawatt. Idyla ale končí na Stavebním úřadu v Bystřici pod Hostýnem. Elektrárna sice obdržela územní rozhodnutí, nikoliv ale kolaudační souhlas. Přitom je už od loňského 27. prosince připojena do distribuční sítě E-On.

„Z našeho pohledu se jedná o rozestavěnou stavbu, investor stále nepožádal o kolaudační rozhodnutí, tudíž by nemělo docházet k užívání stavby,“ říká Barbora Janečková z místního Městského úřadu. Majitel bystřické elektrárny tak stihnul elektrárnu připojit před koncem roku 2010, a proto má nárok na lepší výkupní ceny než by měl v současnosti.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Najít provozovatele elektrárny ale připomíná úkol z detektivky. Původní sídlo bylo v Přerově na Fügnerově ulici. Kromě slábnoucího nápisu na zvoncích tady o firmě Sjuko nikdo nic neví. Nové sídlo má mít provozovatel elektrárny v Brně, ředitel ale nebyl k zastižení.

Podle Energetického regulačního úřadu má společnost Sjuko platnou licenci. O její legálnosti ale pochybuje ministerstvo průmyslu. „V případě, že elektrárna nebyla zkolaudována, tak by licence musela být vydána na základě chybně předložených dokladů,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Pavel Vlček.

Bystřickou elektrárnu už má v hledáčku Státní energetická inspekce. Pokud prokáže nesrovnalosti, má právo licenci provozovateli odebrat.

Vydáno pod