Gang padělal stovky pasů, čeká je obžaloba

Ostrava - Případ pravděpodobně největšího mezinárodního gangu padělatelů dokladů míří k soudu. Policisté v těchto dnech ukončili vyšetřování a navrhli obžalovat dva cizince a ženu z Frýdku-Místku, kteří údajně padělali stovky pasů. Doklady skončily v různých státech Evropy a sloužily k nelegální migraci běženců z arabských a asijských zemí. Trojice by měla být obžalována z padělání a pozměnění veřejné listiny, organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a nedovolené výroby a držení pečetidla státní pečeti a úředního razítka.

Podle policie byla členem skupiny 62letá žena z Frýdku-Místku, 42letý Albánec žijící v Ostravě a o rok starší obyvatel Británie. „V souvislosti s vyšetřováním tohoto případu je v pěti zemích - Rakousko, Německo, Velká Británie, Španělsko a Slovinsko - trestně stíháno dalším deset osob cizí státní příslušnosti,“ doplnil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Albánec, který byl podle policie hlavou gangu, padělané pasy podle policie dodával třeba do Německa pro migranty z Íránu, kteří chtěli vycestovat do Kanady. Falešné doklady z české dílny zajistili policisté i v Británii a Španělsku. Cena padělaných dokladů se pohybovala při přepočtení ze zahraničních měn v rozmezí od 25 000 do 55 000 korun. Obviněná žena s mužem spolupracovala a vyřizovala veškerou korespondenci. Na starost měla poštovní zásilky. Hlavní obviněný totiž nikdy nebyl označen jako příjemce či odesílatel. Nikdy k obchodu nepoužil vlastní adresu.

Gang vyráběl zcela nové identity

Albánec byl podle detektivů schopen vytvořit zájemci úplně novou identitu a padělat celou sérii dokladů - pas, občanský průkaz, řidičský průkaz. Při domovní prohlídce policisté nalezli přes tři stovky českých pasů, přes sto občanských průkazů, desítky čistých rodných listů a několik desítek řidičských průkazů. K mání byly ale také slovenské, polské, maďarské a italské doklady. Podle detektivů byly padělky vysoké kvality, k nerozeznání od originálů. V případě dodávky pasů do Německa šlo o doklady, které byly v ČR nahlášeny jako ztracené nebo zcizené. Pro padělky občanských průkazů ale podle detektivů byly připraveny originální tiskopisy, zcizené v roce 2000 z policejního vozidla v Ostravě.

Skupina měla rozdělené úkoly. Zakázky obstarávali lidé v zahraničí. Společně s obviněným Albáncem pak sjednávali cenu, způsob platby a předání hotových padělků. Také zasílali fotografie, osobní údaje a ukázky podpisů zákazníků. Obviněná žena v ČR měla podle detektivů na starosti odesílání poštovních zásilek.