Školy budou děti učit finanční gramotnost

Jihlava – První školy na Vysočině se začínají připravovat na výuku finanční gramotnosti, která je v Česku obecně velmi špatná. Roste zadluženost českých domácností a rychle přibývá lidí, kteří nejsou schopni splácet své půjčky. Podílí se na tom i společnosti, které poskytují velmi drahé a nevýhodné úvěry. Učitelé se dnes v Jihlavě seznamovali s tím, jak nejlépe naučit žáky základních škol zacházení s penězi.

Napravit špatný stav finanční gramotnosti v Česku se snaží prvních 60 škol, které jsou zapojeny do projektu Rozumíme penězům. Žáky v modelových domácnostech připravují na sestavení skutečného rodinného rozpočtu.

Základní škola Větrný Jeníkov je jednou z jedenácti na celé Vysočině, které se do projektu zapojily. Finanční gramotnost se tady nyní učí žáci šesté třídy. Na modelu velmi dobře situované rodiny si ukazují, kde by se dalo ušetřit, když hlavní živitel domácnosti onemocněl a přišel o podstatnou část příjmů.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Desítky učitelů se dnes v Jihlavě seznamovaly s tím, jak finanční gramotnost správně vyučovat. „Věřím tomu, že projekt vstoupí do školy jako povinná součást vzdělávacích programů, školy se na to nyní připravují,“ sdělila autorka učebnic projektu Rozumíme penězům Jitka Kašová.

Do konce roku 2011 by projektem Rozumíme penězům mělo projít asi pět tisíc dětí.