Vedení olomoucké nemocnice se postavilo za ředitele

Olomouc - Vedení Fakultní nemocnice v Olomouci se dnes společně postavilo za svého ředitele Radomíra Maráčka, kterého protikorupční policie obvinila z několika trestných činů. Ve svém prohlášení uvedlo, že stabilizoval ekonomiku nemocnice a žádné úmyslné pochybení neudělal. Maráček proti svému obvinění podává stížnost. Nyní čerpá neplacené volno a v nemocnici jej zastupuje ekonomický náměstek Aleš Kotásek. Podle zástupců nemocnice jeho současná nepřítomnost jednání kvůli odchodu lékařů nijak neovlivní. Maráček vede nemocnici od července roku 2007. Předtím šéfoval Vítkovické nemocnici.

Podle vedení nemocnice Maráček za tři a půl roku svého působení v jejím čele stabilizoval ekonomiku, významně zmodernizoval provoz nemocnice a zvýšil kvalitu poskytované péče o pacienty. „Vedení Fakultní nemocnice Olomouc je přesvědčeno, že Radomír Maráček neudělal žádné úmyslné pochybení a vyjadřuje tímto podporu svému řediteli v této pro něho složité osobní situaci,“ uvádí ve svém prohlášení. Podle vedení to dokazují i kladné výsledky hospodaření. Maráček dnes uvedl, že o prohlášení jeho osmi náměstků neví: „Na stížnosti proti obvinění se pracuje, brzdou je má současná zdravotní indispozice.“

Policisté obvinili Maráčka z porušování závazných pravidel hospodářského styku, z pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, hrozí mu až osm let vězení. Uzavíráním nevýhodných smluv údajně nemocnici připravil zhruba o deset milionů korun. „Policie šetří případ 2,5 roku, ministerstvo jí poskytlo veškerou součinnost. Pan ředitel požádal o neplacené volno a ministerstvo mu vyhovělo,“ řekl ve středu mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Ministerstvo vychází z presumpce neviny, takže Maráček odvolán není, nemocnici řídí statutární zástupce.

Obvinění přišlo v době, kdy se olomoucká fakultní nemocnice potýká s problémy kvůli hrozícím odchodům lékařů. Podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta by však jednání s odboráři současná nepřítomnost ředitele narušit neměla.

Fakultní nemocnice Olomouc
Zdroj: ČT24
Vydáno pod