Moravskoslezský kraj počítá s vyhlášením stavu nebezpečí

Ostrava - Moravskoslezský kraj se připravuje na možnou kritickou situaci v nemocnicích. Poprvé se sešel expertní tým, tedy ředitelé všech nemocnic, záchranáři, zástupci pojišťoven a krajští úředníci. Po více než hodinovém jednání hejtman připustil, že v případě nutnosti vyhlásí stav nebezpečí.

Stav nebezpečí může hejtman vyhlásit například při přírodních kalamitách nebo hromadných neštěstích. Kdy přesně takový krok udělá, ale neupřesnil. „Až to bude nezbytně nutné. Musíme mít informace od zdravotnických zařízení, že nejsou schopná poskytovat péči v takovém rozsahu, který je nezbytně nutný,“ vyjádřil se. Zatím nechtěl ani říct, jak přesně budou fungovat nově vytvořené čtyři územní nemocnice. „Tam, kde nabídka chybí, což je případ třeba našeho gynekologicko-porodnického oddělení, tak zvažujeme varianty se zapojením druhé části územní nemocnice tak, aby byla péče od 1. března k dispozici,“ uvedl ředitel Nemocnice Frýdek–Místek Miroslav Přádka.

Druhou nemocnicí by byla ostravská městská. Lidé v Moravskoslezském kraji by měli mít k dispozici také krizové linky. „Ještě není přesně stanoveno to číslo, jaké bude, ale bude zřízena celá řada informačních čísel,“ řekl ředitel záchranné služby MS kraje Roman Gregoř. „Všechno bude uvedeno na vývěsních tabulích, na vchodových dveřích, ale rovněž na webových stránkách Všeobecné zdravotní pojišťovny,“ slíbil ředitel VZP Aleš Zbožínek. Do krizového scénáře se zapojí i nemocnice, kde výpověď nedal nikdo.

„Bohumínská městská nemocnice je ochotná a schopná pomoci v rámci svých bohužel skromných možností především v oddělení akutní interny, akutní chirurgie a částečně také akutní gynekologie,“ potvrdil její ředitel Vojtěch Balcárek. „Ukázalo se, že zejména v traumatologické a chirurgické péči nebude zase tak zásadní problém tu situaci zvládnout,“ potvrdil i ředitel FN Ostrava Svatopluk Němeček. Pokud se situace nevyřeší, maraton jednání bude pokračovat v pondělí, kdy se hejtman chce sejít se zástupci odborářů.