Unikátní postup výroby masky pro léčbu popálenin znají ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek - S unikátním postupem při výrobě masky pro léčbu popáleninových jizev přišli protetici ve Frýdku-Místku. U jedenáctiletého Lukáše namísto vrstvení hmoty na citlivou pokožku obličeje využili bezkontaktní skenování. V počítači pak vyrobí trojrozměrný model a podle něho masku přímo na míru. Procedura je pro pacienta kratší, šetrnější a výsledek přesnější. Operace svého syna Jana Hýblová už dávno přestala počítat. Více než pět let se Lukáš léčí z těžkých popálenin. Loni mu lékaři znovu operovali rty a část obličeje. Aby se jizvy ve tváři lépe hojily, používal už dříve speciální masku.

Z té ale vyrostl, proto mu teď lékaři předepsali novou. „Nosit tu masku by asi nechtěl nikdo, ale pomohlo to, jen se pod tím hodně potí,“ říká Lukášova maminka Jana Hýblová.

Na protetice ve Frýdku–Místku čekal ale na Lukáše namísto zdlouhavé výroby odlitku přímo na jeho obličeji jen skener a počítač. „Je to bezkontaktní skenování, takže my získáme ten 3D tvar, aniž bychom se dotýkali jeho citlivé pokožky,“ popisuje unikátní postup protetik Jiří Rosický.

Tep 24

Novinku doplňuje trojrozměrná tiskárna. Z ní vyjede model Lukášovy tváře. Na ten se položí speciální nahřátý materiál a maska se pak dotváří přímo na míru. Všechny fáze výroby obličejové masky trvají 10 až 12 hodin, její výroba přijde na 6 až 8 tisíc korun a hradí ji zdravotní pojišťovny.

„Pacient musí nosit tu masku denně asi 20 hodin,“ tvrdí protetik Milan Pustka. Na otázku, zda to vydrží, odpovídá jedenáctiletý Lukáš na svůj věk až příliš dospěle: „Budu muset.“ Je zvyklý, nová maska se mu zdá v každém případě lepší než ta, kterou nosil dosud.

Model Lukášovy tváře z trojrozměrné tiskárny
Zdroj: ČT24
Vydáno pod