Velká Kraš chce opravit domy v romské lokalitě

Velká Kraš – Obec Velká Kraš na Jesenicku hodlá do rekonstrukce domů v romské lokalitě zapojit samotné Romy, kteří jsou bez práce a jsou závislí na sociálních dávkách. Neobvyklý nápad starostky podpořilo zastupitelstvo a bude teď žádat o milionový příspěvek ze státního fondu rozvoje bydlení.

Velká Kraš je malá vesnice poblíž polských hranic, kde Romové žijí v obecních domech dlouhodobě. Objekty jsou ve velmi špatném stavu. „Žadatelů o veřejnou práci máme čím dál více a je škoda toho nevyužít. Navíc jde o formu ušetření finančních prostředků,“ nechala se slyšet starostka Velké Kraše Vlasta Kočí.

Starostka tam chce postupně zrekonstruovat všechny domy i bývalou dělnickou ubytovnu. Na odborné opravy hodlá najmout firmu. Ty ostatní práce už podle ní zvládnou nájemníci. „Jsem velice nadšená, že se tímto způsobem vytvoří pracovní místa na Jesenicku – v regionu, který má největší nezaměstnanost v České republice,“ říká koordinátorka romských poradců v Olomouckém kraji Renata Köttnerová.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Na Jesenicku žije trvale asi 600 Romů. 90 procent z nich lze podle odborníků označit za sociálně vyloučené nebo ohrožené sociálním vyloučením. S opravami prvního domu chce obec začít už letos na jaře.