V bioplynové stanici ve Žďáru unikal oxid uhličitý

Žďár nad Sázavou – V uzavřeném areálu bioplynové stanice ve Žďáru nad Sázavou dnes dopoledne unikl plyn. Tři pracovníci stanice se ho nadýchali. Jeden z nich byl umístěn na jednotku intenzivní péče, není však v ohrožení života. Další dva byli ošetřeni na místě. V objektu byla zjištěna vyšší přítomnost oxidu uhličitého. Případ již řeší policie a inspektoři bezpečnosti práce.

K nehodě došlo kolem půl desáté dopoledne na Brněnské ulici ve firmě Odas, která se zabývá sběrem a svozem odpadu. Záchranáři našli devětadvacetiletého muže v silážní jámě, předtím se pohyboval v kójích, kde kvasí kompost. Měl křeče, byl přiotrávený zřejmě oxidem uhličitým. Hasiči ho museli vynést a pomoci mu s dýcháním speciálním přístojem.

V současné době je na jednotce intenzivní péče v Novém Městě na Moravě. “Záchranáři muže přivezli na ARO, kde byl vyšetřen, poté jsme ho přemístili na jednotku intenzivní péče," informoval mluvčí nemocnice Roman Kratochvíl s tím, že zraněný je nyní mimo nebezpečí.

Telefonát Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Další dva muži měli žaludeční potíže, jejich stav ale není vážný. Policie případ šetří a předala oznámení i na inspektorát bezpečnosti práce. Ten bude zjišťovat, jestli u zaměstnanců nedošlo k porušení pravidel bezpečnosti práce. Podle pracovníků firmy nebyla bioplynová stanice ještě uvedena do provozu.

Původně se hovořilo o úniku metanu. Hasiči zaznamenali ale jen nízké hodnoty tohoto plynu. Zjistili však vyšší přítomnost oxidu uhličitého. Ohrožení okolního obyvatelstva bylo vyloučeno.

Bioplynová stanice
Zdroj: ČT24