Český Těšín povede koalice KDU-ČSL, ODS, ČSSD

Český Těšín - Českému Těšínu bude vládnout koalice KDU-ČSL, ODS a ČSSD. Starostou se na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva znovu stal lidovec Vít Slováček. Místostarosty budou Stanislav Folwarczny (ODS), který byl místostarostou také v předcházejícím období, a Petr Procházka (ČSSD). V devítičlenné radě budou mít po třech křeslech KDU-ČSL, ODS a ČSSD. Všechny návrhy schválilo zastupitelstvo bez problémů. Dosud vedly město KDU-ČSL s ODS.

Volby v Českém Těšíně se letos 8. ledna opakovaly. Nařídil to soud kvůli masivnímu kupčení s hlasy v podzimních volbách. Existovalo podezření na to, že hlasy se kupovaly i při opakovaných volbách. Krajský soud v Ostravě však rozhodl, že to nebylo masové, prokázal se jen jeden případ, a volby jsou tak platné.

Opakované volby vyhrála KDU-ČSL a má sedm křesel ze 27. Druhá skončila ČSSD (šest mandátů), třetí SOS pro Český Těšín (pět mandátů). ODS má pět křesel, Nestraníci a KSČM po dvou. Ve volbách v řádném termínu loni na podzim přitom KDU-ČSL byla až třetí za ČSSD a SOS pro Český Těšín.

Vstup Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)