Podle největších firem v Moravskoslezském kraji krize končí

Ostrava - Hospodářská krize je podle největších firem v Moravskoslezském kraji na ústupu. Jejich vedení věří, že rok 2011 bude úspěšný. Plánují přibírání zaměstnanců i navyšování výroby. Problémy a propouštění až tří tisíc lidí naopak hlásí stavební firmy. Odhadnout vývoj zaměstnanosti v kraji je podle úřadů práce složité. Jasněji bude na jaře.

Podniky v Moravskoslezském kraji se pomalu zotavují z krize. Předpovídat celý rok je podle jejich zástupců předčasné. První měsíce ale zatím vypadají dobře. „Za ty první dva měsíce je tam určité oživení kontraktů, trápí nás jen ceny surovin a energií,“ říká opatrně generální ředitel společnosti Vítkovice Heavy Machinery Michal Pastušek. „První dvě letošní čtvrtletí vypadají nadějně, pozorujeme zájem ze strany zákazníků o naše produkty,“ potvrdila i mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová. A firmy v Moravskoslezském kraji budou v roce 2011 také investovat. Na Ruské ulici v Ostravě už teď roste rychlokovárna za více než miliardu korun, kterou staví Vítkovice.

Investuje také OKD. „Spustili jsme investice za 10 miliard korun do důlních technologií, půl miliardy dáme také do ochranných pomůcek,“ uvedl mluvčí Vladimír Sobol. Zřejmě největší problémy čeká v letošním roce stavebnictví. Nedařilo se mu už loni. O práci by letos Moravskoslezském kraji mohly přijít až tři tisíce lidí. „Odhad dalšího vývoje ukazuje na pokles o osm až devět procent, který zase bude znamenat zásah do stavu zaměstnanosti. Tento pokles je zaznamenáván nejen v bytové výstavbě, ale i v inženýrských stavbách,“ potvrzuje viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v České republice Pavel Ševčík.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Jiné podniky naopak věří, že budou zaměstnance přibírat. Zájem je zejména o technické odborníky a specialisty. „Dlouhodobě máme zájem především o kvalifikované lidi, kteří jsou schopni pracovat pod zemí, ale takoví dnes na trhu práce nejsou, proto spolupracujeme se školami a své lidi si vlastně vychováváme,“ dodává mluvčí OKD Vladimír Sobol.

  • ArcelorMittal Ostrava autor: ArcelorMittal Ostrava, zdroj: ArcelorMittal Ostrava http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2243/224291.jpg
  • Horník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1162/116139.jpg