Stonavané krásnou secesní vilu nedají

Stonava - Radní ve Stonavě zachránili secesní vilu z počátku dvacátého století. Původní majitelé ji chtěli prodat těžební společnosti, protože už nemají finance, aby se o ni adekvátně postarali. Těžař však odkoupené nemovitosti kvůli těžbě boří. Obec proto vilu koupila a architektonický skvost chce proměnit na obytný dům.

Původní majitel už neměl na údržbu vily

Dům koupil pan Dušan Škultéty v únoru přesně před dvaceti lety. Po rozvodu se už o dům sám starat nemůže. „Bydlelo se mi tady dobře, ale bohužel zůstal jsem tu sám a není možné, abych do toho investoval tolik, co to potřebuje. Jsem rád, že ten barák bude žít, bude stát dál. Kdyby ho vykoupila šachta, tak by ho srovnala se zemí,“ říká spokojeně původní majitel vily.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Starosta Stonavy Ondřej Feber:

„Takový dům je už ve Stonavě jediný, bylo jich tady více. Ovšem do roku 1990 byly zbourány. Takže na tom domě nám hodně záleží a vlastně jsme využili zaváhání dolu s tím výkupem.“

Kvůli těžbě se do roku 1990 nesmělo ve Stonavě vůbec stavět. Čekatelů na byt je tu proto hodně. Například paní Jana Brzósková je v pořadníku už několik let. V secesní vile by bydlela ráda. „Je ve skutečně nádherné části Stonavy, takže věřím, že pokud obec zainvestuje do renovace této vilky, tak to bude skutečně nádherné bydlení. Abych získala bydlení, musela jsem vyplnit dotazník, že jsem schopná hradit nájemné v budoucnu,“ tvrdí zájemkyně o nové bydlení.

Někde vily zachraňují, jinde je ničí

Vilu tak čeká lepší osud než domy v sousední Karviné. Do předválečných vilek šachetních inženýrů se před několika lety nastěhovali nepřizpůsobiví občané, kteří domy většinou vybydleli. Některé dokonce musely být zbourány.

Vydáno pod