Stovky lidí stále nepodepsaly nové nájemní smlouvy společnosti RPG

Ostrava - 750 lidí dosud nereagovalo na výzvu společnosti RPG byty, která na Ostravsku rozesílá nové nájemní smlouvy. Firma teď zjišťuje, jaký k tomu mají důvod. Hrozí jim totiž žaloba a soud a dopady mohou být podle právníků tvrdé. Pokud soud prohrají, mohou rozdíl v nájmu doplatit zpětně a navíc zaplatit soudní náklady.

Oddalovat podpis smlouvy nebo hrát mrtvého brouka se podle Sdružení nájemníků nemusí vyplatit. Novou nájemní smlouvu nepodepsalo i dalších 1 300 lidí. Ti ale s majitelem bytů ještě jednají. S původní smlouvou nesouhlasili a podali svůj protinávrh. „Druhý návrh, co nám poslali, se mi zdá aspoň trošku akceptovatelný, takže pravděpodobně ho podepíšeme,“ říká jeden z jednajících nájemníků Jan Freywald. 

Ti, kteří nepodepíší, mohou skončit u soudu, ten se často táhne i několik let. Pokud nájemníci soud prohrají, náklady jim porostou. „V případě, že ten soud bude trvat více měsíců či let, což není vůbec neobvyklé, dopadne na nájemníka takto upravená nebo zvýšená výše nájemného zpětně za dobu třeba dvou tří let,“ varuje advokát Pavel Zajíc. Majitel bytů může navíc žádat zaplacení soudních výdajů. Firma RPG byty teď u všech 750 nájemníků, kteří na výzvu k podpisu smlouvy nereagovali, individuálně zkoumá příčiny. „V některých případech se může jednat o nájemníky, kteří dlouhodobě byt neužívají, popřípadě je bez našeho vědomí pronajímají nebo jsou dlouhodobě v nemocnicích,“ uvedl mluvčí RPG byty Petr Handl.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Společnost RPG byty už vyšla některým nájemníkům vstříc a přistoupila na jejich návrh, že tolik, kolik majitel za bydlení žádá, budou platit jen do roku 2014. Pak znovu projednají, jak to bude dál. „Ten systém postupného navyšování je oproti jiným pronajímatelům velice solidní a myslíme si, že do toho roku 2014 ta výše je i pod současnou výší tržního nájemného, která je v Ostravě,“ tvrdí místopředseda Sdružení nájemníků ČR Jan Vozárik. „Jsou tady ale ještě nájemníci, kteří mají podepsané smlouvy na dobu určitou s automatickým prodlužováním. Společnost RPG byty jim tvrdí, že ty smlouvy jsou neplatné. My ale nevidíme žádný důvod, proč by měly být neplatné,“ poukazuje na další nejasnosti ve smlouvách předseda sdružení BYTYOKD.CZ Roman Macháček. Konečný termín, dokdy by měli lidé novou nájemní smlouvu podepsat, prodloužila společnost RPG byty do 14. 3. 2011.

RPG Byty
Zdroj: ČT24