Nemocnice v Uherském Hradišti změní kabát

Uherské Hradiště – Velké bourání začalo v nemocnici v Uherském Hradišti. Postupně zmizí bývalá porodnice a další dvě menší stavby. Uvolní se tím prostor pro budoucí dominantu areálu za 700 milionů korun. V nové budově budou zejména chirurgické obory a obory zaměřené na diagnostiku. Ve vyšších podlažích pak najdou místo interní a chirurgické jednotky intenzivní péče, anesteziologicko-resuscitační lůžka, centrální operační sály s centrální sterilizací, chirurgické lůžkové jednotky a technické zázemí. Veřejně přístupné prostory doplní lékárna.

Většina obyvatel Uherskohradišťska od poloviny minulého století přišla na svět za zdmi, které vbrzku čeká pád. Prostory jsou prázdné, porodnicko-gynekologické oddělení už se zabydlelo v novém. Starou budovu teď začala rozebírat demoliční četa. „V nejvyšších partiích jsou výškoví pracovníci, proškolení a lanem zabezpečení horolezci, jsou to machři. Díval jsem se na ně celý den a byl jsem udiven, co dokáží,“ uvedl demoliční technik Milan Sentl a dodal: „Snažíme se materiál roztřídit tak, aby se dal dále využít. Aby potom byl čistý recyklát, který se dále používá do staveb.“

Také sousední přízemní budovu rentgenu a výměníkovou stanici čeká stejný osud jako bývalou porodnici. Do tří měsíců tady nezbude vůbec nic, jenom holá pláň. A pak na tomto místě začne vyrůstat nový centrální pavilon uherskohradišťské nemocnice. „Jednotky intenzivní péče, konkrétně interní a chirurgická, dále anesteziologicko-resuscitační lůžka, centrální operační sály, centrální sterilizace a nových prostor se dočká také lékárna,“ vysvětlil mluvčí nemocnice Ludvík Valouch. Podle mluvčího se areál stane pro pacienty celkově přehlednější. Na investici se podílí nemocnice i Zlínský kraj. Hejtmanství uhradí demoliční práce, inženýrské sítě, komunikace a sadové úpravy. Stavbu centrálního pavilonu včetně výstavby propojovací chodby mezi centrálním objektem a plicním pavilonem zaplatí nemocnice.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Odhadované náklady dosáhnou až 700 milionů korun, podle vedení nemocnice se vyplatí. Když budou nejdůležitější pracoviště pod jednou střechou, skončí převážení pacientů po areálu. Péče bude rychlejší a účinnější a provoz levnější. Hotovo má být do poloviny roku 2014.

Plán nemocnice v Uherském Hradišti
Zdroj: ČT24