Dara Rolins a Dan Bárta: troška jazzu, funku, disca

Brno – Jako cestu napříč žánry populární hudby pojali Dan Bárta a Dara Rolins koncertní program svého společného turné, které dnes začalo v brněnském Semilassu. Při úvodním koncertu stačili za podpory Bártovy skupiny Illustratosphere zabrousit do jazzu, soulu, rhythm and blues, popu, funku a disca. Zazněly písně z repertoáru Bárty i Rolins, převzaté hity a publikem nadšeně aplaudované skladby kapely Sexy Dancers, v níž se oba interpreti poprvé potkali.

Hned několik prvních skladeb naznačilo, jak oba umělci postavili program turné. Začal sám Bárta s vokální jazzovou exhibicí, následovalo sólo pro Rolins, která dokázala roztleskat publikum hned ve svém první skladbě, a poté duet. Bárta s Rolins se pak setkávali a střídali na pódiu i po zbytek večera. Zazněla i píseň Some People od Sexy Dancers, následovalo jedno z překvapení - Milovanie v daždi od Richarda Müllera. „Tato píseň je od zpěváka, který je skoro dvakrát tak vyšší než my dva dohromady,“ dával publiku nápovědu Bárta.

Dara Rolins

vlastním jménem Darina Rolincová, narozená 7. prosince 1972 v Bratislavě, je populární slovenská zpěvačka. Jako osmiletá natočila první film, o dva roky později svoji první desku. V pouhých devíti letech se poprvé umístila v anketě Zlatý slavík, a to na 13. příčce. Absolvovala Pražskou konzervatoř. S muzikantem Matějem Homolou má dceru Lauru.

Bárta s Rolins nezastírali mírné napětí spojené se začátkem turné a navzájem si pomáhali zahnat trému. „Je to první koncert,“ připomněla zpěvačka. „První dojem dvakrát neuděláte,“ řekl Bárta. Oba zpěváci nynějším turné navazují na spolupráci z úspěšné, ale krátkodeché funkové kapely Sexy Dancers, která vznikla i zanikla v roce 1998. Na turné chtějí lidem zahrát něco trochu jiného, než na co jsou od obou interpretů z posledních let zvyklí.

Sexy Dancers založil skladatel a producent Roman Holý. Vydali jediné CD - dvoudiskový opus Butcher's On The Road se singly 04205, Some People a Slim Jim. „Rádi si uděláme šňůru, kde si to znovu přehrajeme. Mohlo by to být zajímavé pro nás i pro lidi,“ řekl nedávno Bárta. Soudě například podle dnešních reakcí na titulní skladbu jediné desky Sexy Dancers, přivítali obnovenou spolupráci i fanoušci obou interpretů.

Dan Bárta

(* 14. prosince 1969 Karlovy Vary) je český zpěvák, textař a fotograf. Je známý mimo jiné ze skupin Alice, Die El.Elephant!?, Sexy Dancers, J.A.R. nebo z jazzového projektu Illustratosphere. Je držitelem několika cen Akademie české populární hudby, v roce 2006 se umístil třetí v anketě Český slavík. Amatérsky se zabývá fotografováním vážek.

O hudební doprovod se na novém turné stará Bártova kapela Illustratosphere, kterou tvoří oceňovaní muzikanti s bohatými zkušenostmi z různých žánrů. Na trombon a klávesy hraje Filip Jelínek, kontrabas a baskytaru střídá Robert Balzar, na bicí hraje Jiří Slavíček. Sestavu dále tvoří kytarista Jaroslav Friedl a pianista Stanislav Mácha. Muzikanti plánují během března a dubna 13 dalších koncertů v českých a moravských městech. „V říjnu 2011 potěší Dara s Danem fanoušky na Slovensku,“ uvedla Jana Pexová z mediálního zastoupení turné.