V olomoucké nemocnici dostanete jídlo na vyhřívaném podnose

Olomouc - Olomoucká fakultní nemocnice zavedla v těchto dnech do provozu moderní systém pro výdej stravy. Pacienti nově jídlo dostávají na podnosu, ve kterém jsou zabudovány dvě ploténky. Celý tác i s pokrmem tak může personál v případě potřeby dohřívat ve speciálním přepravním vozíku. Zařízení přišlo na 9,2 milionu korun. Nemocnice systém zavedla jako první v republice.

„Moderní tabletový systém nyní umožňuje personálu jednoduše udržovat teplotu stravy přímo na přepravních vozících až do samotného výdeje pacientovi,“ uvedla vedoucí oddělení léčebné výživy nemocnice Hana Jašková.

Tabletový systém pro výdej stravy, kdy je pokrm pro každého pacienta ve speciálním obalu, funguje v nemocnici již 12 let. Pokud ale pacient nemohl dostat jídlo hned poté, co bylo přivezeno, musel je personál dodatečně ohřívat například v mikrovlnné troubě. Strava pro pacienty přitom musí splňovat přísná hygienická kritéria a její teplota při výdeji by neměla klesnout pod 60 stupňů Celsia.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Největší nemocnice v Olomouckém kraji vydá pacientům denně asi 1 000 porcí stravy. Dalších 2 200 porcí je určeno zaměstnancům, z toho zhruba 450 jich odchází přímo na kliniky pro personál, který pracuje na operačních sálech nebo jednotkách intenzivní péče a nemůže přejít na oběd do nemocniční jídelny.

Fakultní nemocnice pořídila pro rozvoz stravy 67 moderních gastrovozíků s aktivním ohřevem za 4,4 milionu korun díky dotacím Evropské unie. Z vlastních zdrojů nemocnice financovala nákup 1 600 moderních tabletů pro výdej stravy za 4,8 milionu korun.

Vydáno pod