Na Opavsku se stále bojuje o klíčovou silnici I/11

Opavsko - Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 protestuje proti konzervaci úseku v Mokrých Lazcích a požaduje, aby stavba pokračovala. Státní fond dopravní infrastruktury na ni totiž v letošním roce uvolní pouze 30 milionů korun. Ministr dopravy výstavbu silnice z důvodu krize zastavil v minulém roce. Členové sdružení ale chtějí celou situaci ještě zvrátit. O možnostech diskutovali na valné hromadě v Opavě.

Silnice I/11 povede z Ostravy přes Opavu, Krnov a Bartultovice do Polska. V úseku Mokré Lazce, který bude obchvatem obcí Velká Polom a Hrabyně, se od roku 2009 prostavělo už 723 milionů korun. Letos ale peníze na pokračování stavby nejsou. „Letos jsou připraveny pouze peníze na konzervaci stavby, a to asi 30 milionů korun,“ uvedl náměstek ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Tomáš Čoček. Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 ale s tímto postupem nesouhlasí a chce peníze na pokračování stavby získat.

„Situace se musí řešit, máme podporu 35 tisíc občanů, kteří podepsali naši petici,“ říká za sdružení jeho člen Pavel Vítek. „Příští týden máme dohodnutou schůzku ještě ve sněmovně, jednáme s poslanci a ten tlak i to naše povědomí je poměrně velké,“ přidává se vládní zmocněnec ČR pro liniovou výstavbu silnice I/11 František Kopecký. Podle ministerstva dopravy ale více peněz, než těch 30 milionů určených na konzervaci stavby, k dispozici letos prostě nebude.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Sdružení plánuje během následujících 14 dnů oslovit prostřednictvím vládního zmocněnce i premiéra Petra Nečase s tím, zda by se situace nedala ještě nějak zvrátit. Podle střednědobého výhledu by měl Státní fond dopravní infrastruktury uvolnit v příštím roce pro Mokré Lazce 700 milionů a v roce 2013 dokonce 1,5 miliardy korun. Ke stavbě už je připraven i obchvat Krnova a Opavy, ale s jejich financováním se minimálně do roku 2013 vůbec nepočítá.