Rezonancí je na severu Moravy dost, tvrdí pojišťovny

Třinec - Mezi zdravotními pojišťovnami a Moravskoslezským krajem se rozhořel spor kvůli magnetickým rezonancím. V kraji jich teď funguje už šest a další tři, z toho dvě krajské, se mají rozběhnout během letošního roku. Problém je však s uzavřením smlouvy s pojišťovnou.

Vybudovat dvě nové magnetické rezonance se zavázal kraj ve své zdravotnické koncepci. Rada to schválila v listopadu 2009. První z nich - v Novém Jičíně - by měla zahájit provoz už příští týden. Další magnetickou rezonanci chce kraj zřídit v nemocnici Třinec-Sosna, a to i přesto, že čtyři kilometry odtud, v nemocnici v Podlesí, funguje rezonance už od konce loňského roku. „Oslovili jsme všechny zdravotní pojišťovny v České republice 23. června 2009, čili velice krátce potom, co vyšel věstník ministerstva zdravotnictví, který popisoval to, jak má vypadat komplexní kardiovaskulární centrum. Dnes už ta jednání jsou úspěšně uzavřena,“ uvedl ředitel Nemocnice Podlesí Karel Dostalík.

Právě kvůli tomu odmítají uzavřít zdravotní pojišťovny smlouvu s krajskou nemocnicí. Dvě magnetické rezonance v jednom městě jsou podle nich zbytečné. „V Třinci jsme uzavřeli smlouvu s nemocnicí Podlesí a nepředpokládáme, že bychom uzavřeli další smlouvu,“ potvrdila mluvčí ČPZP Elena Mazurková. A stejný názor má i Revírní bratrská pokladna. VZP zatím jasné stanovisko směrem ke krajské nemocnici nedala. „Budeme nadále jednat v závislosti na tom, jakým směrem se bude chtít tato nemocnice rozvíjet a zda bude mít smysl v tomto malém městě provozovat dvě magnetické rezonance,“ vyjádřil se ředitel krajské pobočky VZP Aleš Zbožínek.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Nový přístroj do krajské nemocnice nepodporuje ani zdravotní výbor Moravskoslezského kraje. „Pokud Agel zřídí ve svém kardiocentru rezonanci, je už zbytečné, aby o tři kilometry dál byla další magnetická rezonance - byť v našem zařízení,“ řekla předsedkyně výboru Alena Krušinová. I přesto, že kraj zatím příslib pojišťoven nemá, stavební práce spojené s vybudováním magnetické rezonance chce v nemocnici Sosna zahájit už příští týden.