Policie v Ostravě hledá majitele ukradených šperků a starožitností

Ostrava - Policie dnes zveřejnila seznam šperků a starožitností ukradených během uplynulého půl roku z domů a restaurací v Ostravě a na Hlučínsku. Některé majitele zajištěných předmětů už kriminalisté našli, po ostatních dál pátrají a vyzývají je, ať si přijdou věci vyzvednout, nebo zavolají na linku 158. Předměty za 650 tisíc korun ukradl podle kriminalistů čtyřiatřicetiletý muž, policie už ho obvinila z vloupání do sedmi rodinných domů a restaurací. Obviněný je ve vazbě. Za krádež mu hrozí trest od dvou do osmi let vězení.

Pátrání po majitelích zajištěných věcí bývá u tak rozsáhlé trestné činnosti obtížné. Většina předmětů totiž nemá žádný identifikační znak ani výrobní číslo. Majitele některých ukradených předmětů už policisté našli, další poškozené ještě hledají. „Majitel několik desítek let starých pohlednic (například i pohlednice z roku 1927) byl zjištěn podle adresáta na korespondenci. I u jiných sběratelských předmětů (například numismatických) byli policisté úspěšní a jejich majitele již zjistili, stejně jako již identifikovali majitele obrazů, porcelánu a dalších věcí,“ informovala Holčáková.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Zloděje usvědčily otisky bot

Podle policejní mluvčí Gabriely Holčákové muž od loňského září do počátku ledna kradl hlavně peníze, elektroniku a cigarety, ale zmocnil se i šperků a sběratelských předmětů. Dovnitř se dostával po vypáčení dveří či oken. Z velkého množství stop kriminalisté vytipovali konkrétního podezřelého, po kterém vyhlásili celostátní pátrání a zatkli jej 2. února v domě v Ostravě. Pak provedli dvě domovní prohlídky a také prohledali auto, kterým muž jezdil. Během prohlídek našli například alba se známkami, větší množství pohlednic, zástavní smlouvy, množství mincí i desítky bankovek různých nominálních hodnot a států. „I při prohlídce vozidla byli kriminalisté úspěšní, zajištěny byly obrazy, sady z růžového porcelánu a další věci,“ uvedla Holčáková.

Podezřelý odmítl vypovídat, zásadní roli při sbírání důkazů tak sehrálo detailně provedené ohledání místa činu, zajištění stop a práce znalců z oboru trasologie, což je obor, který se zabývá zkoumáním stop. „Znalec zjistil shodu trasologických stop z míst činů s obuví, která byla zajištěna při domovních prohlídkách,“ uvedla mluvčí.

  • Ukradené náušnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2385/238448.jpg
  • Ukradený šperk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2385/238447.jpg
  • Stopy z místa činu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2385/238446.jpg
Vydáno pod