Muž uštknutý mambou: Počítal jsem s horší variantou

Krnov – Chovatel hadů Petr Kelner z Úvalna na Krnovsku, kterého před 14 dny uštkla smrtelně jedovatá mamba černá, se úspěšně zotavuje ze svého zranění. V rozhovoru pro Českou televizi popsal, jak k uštknutí došlo a jak událost osobně prožíval. Exotické hady hodlá chovat i nadále, žádnou mambu ale v chovu v současné době nemá.

Mamba černá patří mezi nejjedovatější hady světa. Její jed působí neurotoxicky a přivátí smrt udušením. Jedno uštknutí mamby by zabilo deset lidí. Petra Kelnera uštkla v pátek 25. února, když chystal dva samce tohoto druhu k prodeji. „Přendával jsem je do pytle. Jednoho jsem měl chyceného a druhý už byl v pytli, ale když jsem pytel uchopil, tak jsem do prostředního prstu dostal dvojí uštknutí,“ uvedl chovatel. „Byla to vlastně taková nešťastná náhoda, budu teď opatrnější, než jsem byl.“

Přítelkyně Kelnera záhy po uštknutí převezla do krnovské nemocnice, vrtulníkem byl přepraven do Prahy. „Dýchání se mi zhoršilo natolik, že mě bylo třeba připojit na plicní ventilaci a uvést do umělého spánku. Počítal jsem spíš s horším než s lepším - i přítelkyni jsem to řekl, že to není dobré,“ popsal otravu uštknutý muž.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Kelner zůstává pod dozorem lékařů

Přestože antisérum chovateli pomohlo, nadále zůstává pod dozorem lékařů. „Svalová slabost během hospitalizace odeznívala, jelikož jed mamby černé obsahuje toxiny, které působí kromě kosterního svalu i na sval srdíčka. Z těchto důvodů budou kontroly pokračovat,“ informoval neurolog z krnovské nemocnice Marek Knapčík.

„Sledujeme postižení EKG a ultrazvuk srdce. Ještě ho budeme za měsíc vyšetřovat, sledovat, jinak jeho zdravotní stav po stránce srdeční a celkové zdravotní by měl být v pořádku,“ dodala primářka interny krnovské nemocnice Naděžda Mičudová.

Samotný pacient se zatím cítí velice unavený, věří ale, že se úplně uzdraví. „Všichni jsme rádi, já i rodina, že to tak dopadlo dobře, a doufáme, že už takový stres nezažijeme,“ konstatovala Kelnerova přítelkyně Kamila Nováková.