Dialyzační centrum v Kopřivnici bojuje o přežití

Kopřivnice - Už více než rok mohou lidé z Novojičínska jezdit na dialýzu do Kopřivnice. Vybudovala ji tam společnost ze Slovenska. Žádná z klíčových zdravotních pojišťoven s ní ale neuzavřela smlouvu. Síť dialyzačních center je podle nich dostatečná a nepředpokládají, že by na svém názoru něco změnily. Slovenský provozovatel tvrdí, že je schopný platit provoz z vlastních peněz ještě půl roku.

Už dva roky musí být na umělou ledvinu napojený Josef Juroška z Kopřivnice. Že při svém zdravotním stavu nemusí nikam dojíždět, je pro něj podstatné. Chválí i personál. O tom, že společnost zatím nemá uzavřenou smlouvu s pojišťovnami, ví. „To je právě to neštěstí, že pan doktor, pokud nebude smlouva s pojišťovnou, mi nemůže předepisovat léky, to musíme žádat u obvodního lékaře nebo u jiných odborných lékařů,“ stěžuje si. Firma Impax Trading provozuje čtyři dialyzační centra na Slovensku. O uzavření smluv s českými pojišťovnami se snaží už od začátku provozu v Kopřivnici, tedy od loňského ledna. Marně.

„Jednání se zdravotními pojišťovnami probíhá, není nic ani zamítnuto, ani ukončeno,“ neztrácí optimismus jednatel společnosti Impax Trading cz Vlastimil Kalman. „Se společností Impax Trading smlouvu nemáme a dlouho dopředu jsme avizovali, že s touto společností smlouvu uzavírat ani nebudeme,“ tvrdí ovšem mluvčí ČPZP Elenka Mazurková. Podobně se vyjádřil i ředitel VZP Ostrava Aleš Zbožínek, který uvedl, že pojišťovna už má v této oblasti dostatečnou síť poskytovatelů a nebude ji rozšiřovat.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Osm lůžek od pondělí do soboty využívá dvacet lidí, o které se stará jedenáctičlenný personál. I ten žije celou dobu v nejistotě. Slovenský vlastník už za provoz kopřivnické dialýzy zaplatil více než 20 milionů - další miliony šly do stavebních úprav a technického vybavení. Ukončení provozu v nejbližší době razantně popírá. „Pokud by k takovému katastrofickému scénáři došlo, pacienti se to dozví jako první,“ říká jednatel společnosti Impax Trading Vlastimil Kalman. Jeden ze slovenských vlastníků ovšem v telefonickém rozhovoru potvrdil, že firma je schopná bez smluv s pojišťovnami fungovat v Česku už jen maximálně půl roku.