Pro odrlickou sušárnu se našel zachránce

Senice na Hané – Jediná sušárna chmele z nepálených cihel v České republice, budova ze sedmdesátých let 19. století a zároveň největší stavba svého druhu v republice, byla dlouhou dobu na seznamu zchátralých památek okresu Olomouc. Nyní se však zdá, že bude zachráněna. Sdružení, které budovu vlastní, totiž získalo z evropských fondů půl milionu na její rekonstrukci. Dnes se na místě byla podívat stavební firma, která chátrající objekt zajistí. Ojedinělá památka je ve velmi špatném stavu. Chybí jí okna a topení, především však bude nutné objekt staticky zabezpečit.

Památkově chráněná sušárna chmele stojí v Odrlicích, místní části Senice na Hané na Olomoucku. Chmel se tady začal pěstovat v druhé polovině 19. století, tehdy sušárnu postavil pokrokový zemědělec Jan Staroštík. „Je zvláštní tím, že kombinuje starší typ sušení, tedy sušení suchou, studenou cestou s novějším typem, který byl instalován v roce 1928,“ prohlásil Jiří Kaláb z Národního památkového ústavu v Olomouci. Asi třicet let budovu nikdo nevyužíval, předtím sloužila zemědělskému družstvu. „Při prvotním zjištění jsme stav budovy hodnotili od nejzákladnějších potřeb, jako je oprava a rekonstrukce střechy. Záležitost statiky je opravdu potřeba nutné vyřešit v brzké době,“ uvedl majitel stavební firmy Jakub Hradil.

Sušárnu získalo sdružení v roce 2009, po opravách by ji chtělo přeměnit v muzeum. „Je to nádherná stavba a já bych ráda, aby i potomci věděli a viděli, jak se sušil chmel před 130 lety,“ podotkla Eliška Dostálová z občanského sdružení Aktiv plus a Jiří Kaláb doplnil: „Myslím, že občanské sdružení, které tu rekonstrukci provádí, je velice osvícené, takže v podstatě pouze korigujeme jejich nápady.“

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Památkáři obnovu sušárny vítají. Jde totiž o jedinou památkově chráněnou stavbu v Olomouckém kraji, která je spojena s pěstováním chmele.

Památkově chráněná sušárna chmele stojí v Odrlicích, místní části Senice na Hané na Olomoucku.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod