Zájem o MHD zdarma ve Frýdku-Místku je veliký

Frýdek-Místek - Stovky lidí ve Frýdku-Místku požádaly o vydání průkazu, na který budou bezplatně cestovat tamní městskou hromadnou dopravou. Musí ale splnit stanovené podmínky. Například nesmí městu nic dlužit. MHD zahájí bezplatný provoz 27. března. Opoziční zastupitelé to ale považují za plýtvání penězi.

První možnost zažádat si o vydání průkazu měli lidé v pátek. Jen během první hodiny po otevření přišlo na frýdeckomístecký úřad přes šest set lidí – a tak se čekalo - někdy docela dlouho. Podle náměstka frýdeckomísteckého primátora Michala Nováka by už ale v dalších dnech odbavování žadatelů u přepážek mělo být plynulejší. „Čekali jsme takový nával a připravili jsme se. Rozšířili jsme počet odbavovacích oken. Vyřízení celé žádosti navíc trvá jen asi minutu a půl,“ uvedl.

K žádosti o vydání čipové karty a ročního kupónu potřebovali lidé získat potvrzení, že městu nic nedluží. Doklady na rozdíl od dopravy ale zdarma nejsou. Stojí 300 korun. Lidé by měli jezdit městskou hromadnou dopravou zdarma, dokud nebude mít Frýdek-Místek obchvat. Sociální demokraté tak plní svůj předvolební slib. Ročně to přijde město na 30 milionů korun. Opoziční občanští demokraté si myslí, že Frýdek-Místek mohl tyto peníze využít lépe a spravedlivěji. „Ekologii to příliš nepomůže, protože město je zatíženo především tranzitem, takže to přinese jen zmatek na úřadech a v autobusech,“ tvrdí opoziční zastupitel za ODS Petr Konůpka. Výroba čipové karty trvá 15 dnů. Ti, kteří si o ni byli zažádat hned první den, by ji měli dostat 26. března. O den později se už budou moci svézt městskou hromadnou dopravou poprvé zdarma.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)
Žadatelé o vydání průkazu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod