Putovní Bible včera, dnes a zítra v Přerově

Přerov – Více než 150 Biblí v 80 jazycích a dialektech mohou vidět návštěvníci Galerie města Přerova. Putovní výstava nazvaná Bible včera, dnes a zítra zaplní výstavní prostory na Horním náměstí od 14. do 24. března. Expozici doplní Bible očima Rembrandta – rytiny a reprodukce grafických listů slavného holandského mistra. Příchozí se mohou navíc zapojit do celonárodního řetězového ručního přepisu Bible.

Bible vodotěsná i na cigaretovém papírku

Nejstarší vystavené Bible pocházejí z let 1549 a 1556. Unikátem je Bible v 66 jazycích – každá biblická kniha v jednom jazyce. Další zajímavostí je Bible a kancionál v řeči černošského kmene Zulu, v esperantu, ve vietnamštině, hebrejská a řecká Bible nebo biblické příběhy v romštině. K vidění bude v Přerově i ruční přepis evangelia podle Marka na cigaretový papírek, vytvořený politickým vězněm v roce 1958. Zajímavostí je i Bible do nepohody ve speciálním vodotěsném obalu.

Mnohé exponáty mají i vlastní osudy. „Poprvé je například vystavena Bible, kterou našla jedna slovenská Romka na smetišti. Začetla se do ní a zcela jí to změnilo život. Žila do té doby v problematickém prostředí, kde nebyla nouze o krádeže či alkohol. Nyní žije život už úplně jinak,“ uvedl příklad kurátor Petr Hamrozi.

Největší cenu mají podle něho právě Bible, které jsou osahané, ale i ohořelé a jež lidé při svém životě používali. Ti, kteří ve své domácí knihovně nějakou hodně starou, exotickou či jinak zajímavou Bibli mají, ji mohli dnes přinést i do galerie, kde by se mohla stát součástí expozice. Na té jsou k vidění i kancionály, zpěvníky, modlitební knížky, obrázkové Bible a biblické příběhy pro děti a mládež, mapy nebo zajímavé studijní materiály.

Bible a Rembrandt

Druhá linie výstavy se nese ve výtvarném duchu. Expozice Bible očima Rembrandta představuje život a hlavně dílo slavného mistra. K vidění je stovka Rembrandtových rytin a grafik jednoho z nejvýznamnějších světových malířů. Převážně jde o biblické motivy, ale návštěvníci se mohou těšit i na krajiny, portréty či autoportrét.

Doprovodnou akcí výstavy je československý projekt přepisování Bible. „Jednotlivé kopie přepsaného textu, který se podaří právě v Přerově z Bible opsat, budou po skončení výstavy rozmnoženy a umístěny k nahlédnutí v místech realizace výstav, tedy i v Galerii města Přerova a Městské knihovně v Přerově,“ doplnil Petr Hamrozi.

Součástí doprovodného programu bude v pátek 18. března v prostorách galerie veřejné čtení z Bible. Pořadatelé také plánují na 23. března malý odborný seminář nazvaný Bible a Rembrandt – základní seznámení.

Po Přerovu poputuje výstava na Slovensko do Ružomberku (11.–21. 4.) a Bardejova (16.–26. 5.), poté se vrátí na Moravu, konkrétně do Zlína (6.–10. 6.) a Vsetína (13.–23. 6.). Přehled všech výstavních míst a další podrobnosti o expozici najdete na stránkách výstavy.

  • Bible včera, dnes a zítra autor: Vladislav Galgonek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2394/239368.jpg
  • Bible včera, dnes a zítra autor: Vladislav Galgonek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2394/239365.jpg
  • Putovní výstava Bible včera, dnes a zítra v Galerii města Přerova: Vedoucí galerie Lada Galová předvádí raritu - bibli do nepohody ve speciálním vodotěsném provedení. autor: Vladislav Galgonek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2394/239367.jpg
  • Bible zdroj: Maranatha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2394/239362.jpg