V darkovských lázních mají unikátní trenažér chůze

Darkov - Unikátní rehabilitační metodu, která během krátké doby postaví na nohy pacienty po operaci kloubů nebo částečně ochrnuté, zavedly Lázně Darkov. Doba, kdy lidé začnou opět chodit, je o polovinu kratší než v ostatních zařízeních v České republice. Umožňuje to speciální simulátor chůze, ke kterému se připevňují nohy v originálních ortézách. Na trenažéru, který používá už dvaatřicet vyspělých zemí světa, se v Darkově za měsíc vystřídá až sto pacientů.

Dvaadvacetiletá Michaela Kruželová má dětskou mozkovou obrnu. Od malička ji připoutala na invalidní vozík. Pak se v Darkově objevila světová novinka - rehabilitační přístroj Lokostatione a Lokohelp. Michaela na něm začala pravidelně cvičit. „Jsem hrozně šťastná, že jsem toto mohla absolvovat, protože mi to fakt hodně pomohlo. Z vozíku se postavit na berle, to je pro mě velký úspěch,“ říká sama. Fyzioterapeut pacienta zavěsí, na nohy mu připevní speciální ortézy spojené se simulátorem chůze a absolutně bezpečný trénink může začít. „Kdybych ji dávala normálně na fittness stroje, tak tam se neudrží, tady jí tu stabilitu vyrovnávají. Nehledě na to, že i zhubla 15 kilo a je na tom mnohem lépe, než byla,“ chválí nové zařízení i maminka Michaely.

Cvičení je velmi účinné i pro pacienty s umělou náhradou kyčelního kloubu a kolena. Přicházejí sem dvanáctý den po operaci. „Z chůze mají najednou strach, je zde riziko pádu, riziko závratí, hrozí i přetěžování té operované dolní končetiny, to vše je zde eliminováno,“ vyzdvihuje další plusy zařízení lékařský ředitel Lázní Darkov Jaroslav Mikula. Levou a pravou polovinu těla lze nezávisle na sobě různě odlehčit, takže krokovou terapii je možné provádět i tehdy, když pacient není schopen sám ani stát.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod