Obyvatele Karviné sužuje prach z převozu uhelných kalů a hlušiny

Karviná - Na velké množství prachu na silnici 1. třídy u dolu ČSM v Karviné si stěžují tamní obyvatelé. Společnost AWT rekultivace po ní vozí hlušinu a uhelné kaly. Mluvčí Šárka Swiderová říká, že město se snaží tuto činnost průběžně kontrolovat a v případě pochybení uděluje pokuty. Podle ředitele společnosti jsou ale opatření dostatečná. Lidé se obávají, že se situace ještě zhorší po 1. květnu, kdy stavbaři v Karviné na pět měsíců uzavřou most a objížďka povede právě tudy.

Plně naložená nákladní auta převážejí hlušinu ze sýpky dolu ČSM a uhelné kaly z nádrží. Prachu je všude kolem dost. Zvedá se za projíždějícími auty, víří ho vítr. Lidé si stěžují, že jim neustále skřípe mezi zuby. „Už několikrát jsme si na to stěžovali, ale všechno to jde někam do ztracena,“ rozčiluje se obyvatel Karviné Miloš Mareš. V souvislosti s těžbou uhlí a následným problémům s prachem přijalo město vyhlášku. Ta mimo jiné přikazuje, aby byl náklad na autech pod plachtou. „A pokud z těch aut něco vypadne, okamžitě by měla nastoupit firma, která to vyčistí. Pokud jde o pokuty, tak ty samozřejmě nedáváme řidičům, kteří s těmi náklaďáky jezdí, ale firmě, která za to celé zodpovídá,“ uvedla karvinská mluvčí Šárka Swiderová.

Podle skupiny AWT se ale některé materiály pod plachtou převážet nemusejí. „My o nové vyhlášce víme a dodržujeme ji, nakoupili jsme plachty a pokud převážíme popel nebo písek, používáme je,“ tvrdí ředitel komunikace skupiny AWT Petr Jonák. „Kaly ani hlušinu ale nepovažujeme za sypký materiál a město s tím bylo srozuměno,“ dodává. Společnost slibuje, že ve dnech, kdy nemrzne, bude silnice aspoň více kropit. Dělat to ale může pouze mimo dopravní špičku, jinak si zase stěžují řidiči, že mají zašpiněná auta. 

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)