V Ostravě bude během smogu jezdit MHD nadále zdarma

Ostrava - Cestující v Ostravě budou během vyhlášené smogové regulace i nadále jezdit městskou hromadnou dopravou zdarma. Na dnešní tiskové konferenci to řekli představitelé města. Podle nich přijelo do Ostravy v době smogu téměř o 4 000 aut méně než v jiný den. Město chce dopravou zdarma během smogu přilákat lidi do MHD, místo aby cestovali vlastními auty.

Doprava je totiž jedním z činitelů, které ovzduší výrazně zatěžují. Bezplatnou přepravu schválili zastupitelé na konci roku a lidé ji od té doby mohli využít 22 dní, poprvé 22. prosince. Město za to přepravním firmám zaplatilo zhruba 23 milionů korun.

„Do města přijelo v pracovních dnech v době smogu asi o 3 900 aut méně, což je o 2,7 procenta méně oproti běžnému dni. V sobotu to bylo méně o více než 2 800 aut, což je 3,4 procenta,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Aleš Boháč (ČSSD). Z průzkumu podle něj vyplynulo, že během smogu cestovalo Ostravou méně lidí auty i v MHD.

Primátor Petr Kajnar (ČSSD) řekl, že za smogové situace přispívá doprava ke znečištění ovzduší nejméně 15 procenty. Cestování veřejnou dopravou zdarma by podle vedení města mělo hlubší dopad, kdyby se k tomu připojil celý kraj.