Přerované bojují za dostavbu dálničního obchvatu

Přerov - Přerov tíží neúnosná dopravní zátěž, situace se však může ještě zhoršit. Ministerstvo dopravy nemá peníze na stavbu dálničního obchvatu, který skončí v polích u Říkovic. Nevlezl se do superkoncepce ministerstva dopravy. Na poplach bije i kraj, který považuje dostavbu pětadvaceti kilometrů dálnice za absolutní prioritu. Přerov dálniční obchvat nutně potřebuje. O tom, jestli stavba dálnice bude pokračovat i nadále, možná rozhodne i sedm a půl tisíce podpisů.

Sedm tisíc pět set dvacet lidí podepsalo v Přerově petici, která vybízí ministerstvo, aby pokračovalo ve stavbě dálnice D1 z Říkovic do Lipníka nad Bečvou. Podle odhadů si stavba vyžádá až 15 miliard korun, které však ministerstvo v rozpočtu nemá. „Myslím si, že je to jeden z nástrojů, jak upozornit ministerstvo dopravy na špatnou dopravní situaci v našem městě. Snažíme se touto cestou iniciovat, aby přehodnotilo své záměry,“ vysvětluje primátor Přerova Jiří Lajtoch.

„Superstrategie v této podobě byla šitá horkou jehlou, je to spíše pohřeb české dopravy,“ nešetří kritikou náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák. Ministerstvo dopravy sice uznává, že dostavba D1 je nutností, ale zároveň tvrdí, že v současnosti na ni prostě nejsou peníze. Stavba dálnice skončí v červnu u Říkovic. Přerované se obávají, že poté budou auta pokračovat v jízdě přes město. Petici požadující dostavbu dálnice předá primátor Lajtoch předsedovi Senátu Milanu Štěchovi, který 25. března navštíví Přerov. Pak ji primátor osobně zaveze na ministerstvo dopravy a do Poslanecké sněmovny.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

„U stavby D1 na úseku Přerov – Lipník na Bečvou jsou již z 99 procent vykoupené pozemky a existuje již řada stavebních povolení. To znamená z naší strany je stavba připravena k realizaci. Tím, že stavba není v tuto chvíli zařazena do superkoncepce ministerstva dopravy, reálně hrozí, že mohou propadnout tato pravomocná stavební povolení,“ varuje před dalšími komplikacemi mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Martina Vápeníková. 

  • Stavba dálnice D1 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2400/239962.jpg
  • Provoz v Přerově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2400/239963.jpg
Vydáno pod