Ostravané se polepšili ve třídění odpadů

Ostrava, Bohumín - Ostravané se zlepšili ve třídění odpadů. Město díky jejich píli dostane od společnosti EKO-KOM o dva miliony korun vyšší odměnu než v předcházejícím roce. Nejvíce se třídí plast. Obyvatelé Ostravy mohou do žlutých kontejnerů na plastové výrobky nově házet i kovové obaly. PET lahev vhozená do směsného odpadu končí ve větší míře na skládce. A trvá v řádu tisíců let, než degraduje.

Dřevo, sklo, papír, plast, kov, elektroodpad – to vše nepatří do směsného odpadu. A začíná to chápat čím dál víc obyvatel. „Zvláště plastových odpadů přibylo. Ze žlutých kontejnerů je svážíme sem k nám do provozovny, tady se vysypou na hromadu, jdou na třídicí linku a tam se ručně třídí,“ popisuje proces tisková mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová. „U PET lahví je důležité, aby byly sešlápnuté, aby v nich nebyl zbytečně převážen i vzduch. Třídíme je ještě podle barev. Dále třídíme duté obaly, nápojové kartony, plastové folie a nově i kovové obaly,“ říká Vladimíra Karasová. V Ostravě můžou lidé házet do plastů také obaly od mléka a džusu. Není to tak ale zvykem všude.

Obaly od potravin není nutné při třídění vymývat. Na PET lahvích můžou zůstat víčka i etikety. Se vším si poradí další zpracovatelé. „My bychom byli schopni pojmout zhruba dvojnásobek toho, co se vytřídí, bohužel jsme nuceni tuto surovinu ještě dokupovat ze zahraničí,“ upozorňuje na důležitost třídění odpadu ředitel společnosti výroby a zpracování plastů Robert Topiarz. Bohumínská firma, která patří mezi čtyři největší v Evropě, vyrábí ze starých plastů lahve nové. Ročně tu recyklují 40 tisíc tun. „Ten proces trvá jen zhruba jeden a půl dne. Záleží na výrobní kapacitě a typu těch lahví,“ dodává Robert Topiarz.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod