Žhář z Vítkova: Nejsem žádný vrah ani násilník

Olomouc - Čtveřice žhářů z Vítkova se snaží před odvolacím olomouckým tribunálem zvrátit verdikt z loňského října, kdy si odnesli výjimečné tresty od dvaceti do dvaadvaceti let. Podle obžalovaných se při minulém řízení nepodařilo prokázat, že chtěli vraždit, a proto neměli dostat tak vysoké tresty. Jejich obhájci trvají na tom, že šlo pouze o obecné ohrožení. Dva z mužů dnes před soudem projevili lítost. Žalobkyně Jarmila Večeřová ale uvedla, že považuje výjimečné tresty za spravedlivé. Podle ní mají být obžalovaní mladíci potrestáni za pokus o několikanásobnou vraždu. Definitivní rozsudek padne v pátek ráno, soudce se chce do té doby poradit s dalšími členy senátu. Zmocněnec poškozené rodiny Markus Pape míní, že páteční rozhodnutí soudu bude precedentem do budoucna.

„Do Vítkova jsem nejel s úmyslem, abych někoho připravil o život, a hlavně ne malé dítě. Stále mě to velmi trápí a je mi to líto,“ řekl dnes před soudem obžalovaný Ivo Müller. Václav Cojocaru uvedl, že rozhodně není žádný vrah ani násilník: „Je mi upřímně líto, co se stalo.“ Naopak zbylí dva obžalovaní David Vaculík a Jaromír Lukeš odmítli před soudem cokoliv říct. 

Obhájci mužů napadli u soudu jak právní kvalifikaci, tak trest. Žádají, aby byl rozsudek zrušen a vrácen zpět ke krajskému soudu. Chtějí doplnit znalecké posudky, ale i výslechy svědků. „Za předpokladu, že by odvolací soud chtěl sám rozhodnout, navrhuji, aby byl obžalovaný Lukeš uznán vinným z obecného ohrožení,“ uvedl jeho obhájce Pavel Pěnkava. Podobného názoru jsou i jeho kolegové. Za obecné ohrožení je trest tři až osm let. Obhájkyně Iva Müllera Markéta Polišenská zdůraznila, že Müller se na rozdíl od ostatních k jednání doznal, s policií spolupracoval a zásadně pomohl k objasnění věci: „Několikrát se během řízení i omluvil. Trest je nepřiměřeně přísný, soud nepřihlédl k postoji obžalovaného v této věci.“

Vstup Ivy Bartoňové a reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Podle žalobkyně provedl krajský soud dokazování v takovém rozsahu, že bylo možné objektivně rozhodnout: „Plně se se závěry krajského soudu ztotožňujeme.“ Není podle ní ani pravdou, že by důkazy nebyly řádně vyhodnoceny. Považuje za prokázané, že jednání obžalovaných bylo motivováno jejich ideologií a nenávistným postojem k Romům. „Jejich jednání bylo připravováno, věděli, na jaký objekt bude útočeno, a zejména že tento objekt bude obývaný romskými občany. Jejich zvolené prostředky k útoku byly takového charakteru, že bylo zřejmé, že mohou způsobit smrt. Že k tomu následku nedošlo, nebylo už jejich zásluhou,“ uvedla Večeřová, podle které nejde o obecné ohrožení.

„Všechny tyto útoky zápalnými lahvemi byly dosud posuzovány jako obecné ohrožení a padaly do loňského roku i mírné tresty. Podle mě důkazní situace svědčí o tom, že zde byl úmysl zavraždit větší počet lidí včetně dětí, podle toho by měly vypadat i tresty.“

Jednání olomouckého soudu po celý den doprovázely velké policejní manévry. V soudní místnosti mladíky střežili dva ozbrojení muži v kuklách a dalších devět členů justiční stráže. Před budovou stáli po celý den policisté. Když čtveřici vezli z vazební věznice, zastavili policisté na frekventované třídě dopravu. Vozy s obžalovanými doprovázela čtyři policejní auta s houkajícími majáky. Vstupu k soudu předcházela důkladná kontrola, někteří lidé se museli i vyzouvat. Na místě byli i dva psovodi.

David Vaculík, Ivo Müller a Jaromír Lukeš mají jít podle rozsudku ostravského krajského soudu do vězení na 22 let, Václav Cojocaru na 20 let. Soud je uznal vinnými z pokusu o několikanásobnou vraždu a z poškozování cizí věci ve spolupachatelství. Mužům zároveň uložil zaplatit odškodné a náhradu škody kolem 17 milionů korun. Podle obžaloby na dům obývaný devítičlennou romskou rodinou zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Do oken hodili zápalné lahve. Tři lidé byli zraněni, nejvíce tehdy ani ne dvouletá Natálka.

Holčička byla popálená na osmdesáti procentech těla, přišla o tři prsty na rukou a bude mít i další doživotní následky. Musela se znovu učit chodit a čeká ji ještě několik velkých operací. Účet za zdravotní péči už se vyšplhal na 7,5 milionu korun. Soud bude proto zítra také řešit, kdo částku zaplatí.

Dům ve Vítkově na Opavsku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod