V Olomouci se bojovalo proti rasismu

Olomouc - Olomoucká charita a středisko Khamoro pro etnické menšiny uspořádaly v Olomouci konferenci s názvem Den boje proti rasismu. Na ní se o své zkušenosti podělili i redaktoři ostravského studia České televize. Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace připadá na pondělí 21. března. Výstupem z konference bude sborník všech příspěvků, který zdarma obdrží především pracovníci organizací pracujících s menšinami.

Konferenci Den boje proti rasismu navštívila v Olomouci přibližně stovka účastníků. „Hlavním smyslem bylo více se dotknout toho tabuizovaného tématu diskriminace a rasismu, o kterém se málo mluví, aby lidé byli více podpořeni a nebáli se zastat práv jak svých, tak i třeba klientů,“ vysvětluje vedoucí střediska Khamoro Jana Březinová. Mezi nejdiskutovanější body programu patřily pochody extrémistů přes sociálně vyloučené romské lokality. Podle Romů, kteří se konference zúčastnili, se situace nezlepšuje, i když se prý po dopadení žhářů z Vítkova aspoň trochu uklidnila.

Na konferenci vystoupili i redaktoři ostravského studia České televize. Jejich příspěvek se věnoval problematice šíření pozitivního obrazu o národnostních menšinách. „Je to logické, protože Ostrava je zřejmě nejkosmopolitnějším městem v Česku. Žije tam vedle sebe řada národností,“ tvrdí redaktorka ČT Monika Horsáková. „Kromě pořadu Romani Luma – Romský svět, který naše redakce zpravodajství připravuje už od září loňského roku, jsme představili i další pořady, které se věnovaly tomu pozitivnímu šíření obrazu o národnostních menšinách, zmínili jsme pořad Babylon a také cyklus dokumentů Děti okamžiku,“ dodává.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)
Vydáno pod