MŽP ocenilo „Chytrá řešení pro životní prostředí“

Praha/Ostrava – Nápady mladých studentů představila soutěž „Chytrá řešení pro životní prostředí“. Uspořádalo ji ministerstvo životního prostředí společně s Akademií věd. Výsledkem je řada zajímavých projektů, které mají velkou šanci na realizaci. Soutěž má na jedné straně za úkol pomoci zviditelnit talentované studenty středních a vysokých škol se vztahem k ekologii, technologiím třetího tisíciletí, vědě a výzkumu a jejich nápady na vylepšení technologií a na druhé straně v budoucnu poskytnout autorům technickou, podnikatelskou a finanční pomoc pro to, aby nápad mohl být realizován, a přinést tak praktické projekty zlepšující životní prostředí v České republice.

Výborný učitel chemie byl jedním z důvodů, proč si Vojtěch Kundrát tento předmět oblíbil. Letos si devatenáctiletý student Střední průmyslové školy chemické Ostrava odnesl hlavní cenu za talent roku. Přišel totiž na to, jak například z vody odbourat nebezpečné herbicidy, které jsou vysoce toxické a tím zdraví škodlivé. „Teoreticky by to mohlo být tak, že by voda protékala nějakou železnou krabicí. Aktivní látky enzymy by byly uchyceny na anorganickém nosiči, přes který by se voda filtrovala. Byl by to vlastně takový biologický filtr,“ vysvětlil Vojtěch Kundrát. Absolutními vítězi je dvojice studentů ČVUT. Vyvinuli hmotu, která dokáže odstranit těžký kov arzen, který se vyskytuje mimo jiné v průmyslovém popílku, z ekosystému. „Naše materiály – nanoabsorbenty – jsou až desetkrát lepší než nejlepší produkty, které se vyskytují na českém trhu. A navíc jsou až desetkrát levnější,“ uvedl student Fakulty jaderné a inženýrské ČVUT Dong Nguyen Thanh.

Oceněné návrhy využijí vodárny nebo čističky odpadních vod, k jejich uvedení do praxe ale vede ještě dlouhá cesta. Na jejím začátku pomůže ministerstvo životního prostřední, pěti technologicky zajímavým projektům dá sto tisíc korun. Projekty navíc bude sledovat i odborný dozor. „Odborný garant soutěže připraví s každým z těch týmů individuální projektový plán, jak bude ten daný projekt hodnocen v praxi. A po celou dobu hodnocení bude studentům samozřejmě k dispozici,“ prohlásila poradkyně ministra životního prostředí Lenka Minářová.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Šanci na sériovou produkci mají podle odborníků i desítky dalších studentských projektů. Do soutěže jich přišlo celkem 109.

Ministerstvo životního prostředí
Zdroj: ČT24