Slonice dala mláděti napít, jeho osud je ale nejistý

Ostrava - Situace v pavilonu slonů v ostravské zoologické zahradě se dnes trochu zlepšila. Když ošetřovatelé slonici Vishesh krmí, pustí k sobě mládě a nechá je, aby se napilo. Osud slůněte, které se narodilo před týdnem, je ale stále nejistý, protože jeho nezkušená matka si se svým mateřstvím neumí moc poradit.

Během posledního týdne pracovníci zoo zažili řadu dramatických hodin. Po narození samečka to chvíli vypadalo na idylku, třináctiletá slonice Vishesh se o své mládě starala. Pak je však zničehonic začala napadat. Později její útoky ustaly, ale zase odmítla dát svému synovi pít a mládě dlouhé hodiny hladovělo. Ošetřovatelům se pak podařilo od slonice nadojit mléko a tím slůně krmili.

Ředitel zoo Petr Čolas dnes odpoledne sdělil, že se zatím podařilo to nejdůležitější - udržet trvalý kontakt nezkušené matky prvorodičky s mládětem, které je prvním živým slůnětem narozeným v Česku. „V průběhu noci ze čtvrtka na pátek i během dnešního dopoledne se sloní sameček několikrát opět napil od své mámy Vishesh. Mládě je také pravidelně ošetřovateli dokrmováno oddojeným mlékem své matky,“ uvedl Čolas.

Samice už tolik agresivní není

Informoval, že agresivita samice Vishesh už delší dobu pozvolna ustupuje, matka se uklidňuje a postupně se učí o svého potomka starat. Situaci pracovníci ostravské zoo soustavně řeší s kolegy a odborníky z Česka i Evropy. „Podnikají všechny kroky, které by mohly napomoct a vést ke zdárnému vývoji mláděte. Celá situace v pokusu o odchov prvního živě narozeného slůněte v historii československých zoologických zahrad je a ještě dlouho zůstane nejistá a jakákoli prognóza je v tuto chvíli zbytečná,“ uvedl ředitel zahrady.

Umělý odchov mláděte by podle Čolase nebyl dobrým řešením. Ze sloního samce by byl v dospělosti asociální jedinec, který by byl smrtelně nebezpečný pro ostatní slony i pro ošetřovatele, protože by si nevytvořil dostatečný respekt k lidem.

„Při rozhodování mezi dvěma špatnými řešeními proto volíme to méně špatné, tedy maximálně se snažit pomoci matce s výchovou mláděte, a to i za cenu, že se tento postup nezdaří,“ uvedl ředitel s tím, že je důležité, aby prvorodička Vishesh měla šanci naučit se alespoň částečně starat o svá další budoucí mláďata. „Vzhledem k jejímu věku by těch mláďat mohlo být klidně sedm či také deset,“ uvedl Čolas.

Slůně očekává také Visheshina matka, dvaačtyřicetiletá Johti. Porod může nastat každým dnem. Otcem obou mláďat je čtyřiadvacetiletý samec Calvin.