V Dobroníně padají trestní oznámení kvůli německým ostatkům

Dobronín (Jihlavsko) - Spory ohledně konce druhé světové války vyústily v Dobroníně na Jihlavsku nejdřív v hádky a nyní už padají trestní oznámení. Místní lidé se tam totiž rozdělili na dvě skupiny, a to kvůli masakru, který se odehrál v květnu 1945. Za připomenutí stojí to, že první ostatky Němců tehdy žijících v Dobroníně našli policisté a archeologové v masovém hrobě nedaleko obce v loni v srpnu. Těm byl postaven pietní kříž, který ale někdo ve středu zničil.

V květnu 1945 se v Dobroníně odehrál masakr, když členové revoluční gardy ještě před odsunem Němců jich třináct ubili. Jako pieta jim byl na louce Budínce nedaleko Dobronína postaven dřevěný kříž. Během uplynulého víkendu se ale na kříži objevily dva protiněmecké vzkazy na dřevěných tabulkách a ve středu ho někdo zničil. Policie po pachateli zatím marně pátrá. A právě podřezání kříže rozpoutalo v obci další velké emoce. Padají trestní oznámení, jedno z nich podal na policii starosta.

Předmětem sporu je to, jak naložit s ostatky z masového hrobu. Naproti sobě totiž stojí lidé vedení starostou Vlachem a proti nim pak skupinka okolo místního občana Jiřího Kazatele. Ten je toho názoru, že na louce Budínka by se měl vybudovat pomník a ostatky by měly být uloženy na hřbitově Dobronín. „Jednoznačným a jasným cílem je rozvířit mínění a kalit vodu,“ míní starosta Vlach.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Za vyhrocenou situaci v obci můžou i místní zastupitelé. Už jednou zasedali, ale co bude dál s ostatky nalezených těl, jestli dovolí jejich uložení na místním hřbitově a postaví na Budínce pomník, na tom se neshodli. Znovu se proto zastupitelé sejdou v pondělí 21. března.