Pět mužů se přiotrávilo v nákupním centru v Ostravě

Ostrava - Pět mužů se dnes nad ránem přiotrávilo zplodinami při práci v nákupním centru Avion Shopping Park v Ostravě. Muži ve věku mezi 29 a 48 lety pracovali v uzavřených prostorách, kde dýchali zplodiny několika spalovacích motorů. Nikdo nebyl v ohrožení života, ale nejmladší z přiotrávených, devětadvacetiletý muž, zkolaboval a poranil si hlavu. Událost prošetřuje policie.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl sdělil, že záchranná služba se o události dozvěděla v 03:30 z telefonátu na tísňovou linku, podle kterého se muži pracujícímu v prostorách nákupního komplexu udělalo nevolno a zkolaboval.

„Záchranáři ovšem nakonec postupně ošetřili celkem pět pacientů a zasahovaly tři výjezdové skupiny záchranné služby. Původně nahlášený muž totiž zkolaboval poté, co se přiotrávil zplodinami, a spolu s ním se nadýchali ještě jeho čtyři další kolegové,“ informoval Humpl.

Při příjezdu záchranářů měli podle mluvčího muži různě intenzivní obtíže - bolesti hlavy, závratě a nevolnost, ale všichni byli při vědomí. „Postižení byli posádkami záchranné služby ošetřeni, dle potřeby jim byl podán kyslík a následně byli transportováni do zdravotnického zařízení. Všichni byli předáni Městské nemocnici Ostrava-Fifejdy, zčásti na urgentním příjmu nebo na interní ambulanci,“ dodal mluvčí záchranářů.

Policejní mluvčí Gabriela Holčáková oznámila, že policie se událostí zabývá. „Samozřejmě budeme prověřovat, zda byly dodrženy normy bezpečnosti práce, neboť k intoxikaci osob mělo dojít při práci,“ uvedla Holčáková. Událost se podle ní stala při pokládání podlahy. „V současnosti také zjišťujeme možné následky na zdraví zúčastněných. Dle zjištěných informací lze následně předpokládat rovněž kvalifikaci věci,“ doplnila Holčáková.