Vodovod v Tučapech znečistil neznámý vandal hnojivem

Tučapy – Neobvyklé vandalství paralyzovalo malou vesnici Tučapy na Kroměřížsku. Zatím neznámý pachatel znečistil místní vodovod průmyslovým hnojivem. První rozbory vody provedli hasiči. Přestože neprokázali takové znečištění, které by mohlo ohrozit lidské zdraví, vyřadili vodovod na několik dnů z provozu.

Jeden vandal ovlivnil život 400 lidí v Tučapech. Stačilo vylomit dveře do vodojemu a rozsypat v něm zapáchající prášek. Obyvatelé byli okamžitě varováni, ať vodu nepijí ani po převaření, jak potvrdil starosta města Holešov Zdeněk Janalík (ODS). Vloupání do vodojemu zjistila čidla bezpečnostní ochrany, než ale vodaři včera večer na odlehlé místo přijeli, vandal utekl.

„Speciálním detekčním přístrojem jsme zjistili chemické složení. Jednalo se o sulfátové hnojivo, které bylo v malém množství rozpuštěno ve velkém množství vody, proto nebylo životu nebezpečné,“ uvedl mluvčí HZS Zlínského kraje Ivo Mitáček. Přesto vodaři vodovodní řad okamžitě vypustili a dvakrát denně odebírají a vzápětí zkoumají vzorky.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Tučapským tak musí stačit voda ze dvou cisteren. V plné permanenci je i policie, pachatel se bude zpovídat z obecného ohrožení. Dokud rozbory vody hygienikům definitivně nepotvrdí nezávadnost vody, budou obyvatelé Tučap odkázáni na vodu z cisteren – pravděpodobně až do poloviny příštího týdne.

Vydáno pod