Moravskoslezská ODS chce přitvrdit v boji o voliče

Ostrava - Nově zvolené vedení moravskoslezské ODS chce vyhrát příští rok krajské volby. Proto se zaměří na hledání silného kandidáta na post hejtmana. Staronový šéf regionálního sdružení Zbyněk Stanjura je ale zároveň poslancem a uvnitř regionu se ozývají hlasy, že by případně mohl ve sněmovně chybět. Koho nakonec moravskoslezská ODS vyšle do boje o křeslo hejtmana, rozhodnou primárky na konci roku. Strana chce také přitvrdit v kritice současné krajské koalice ČSSD a KSČM.

„Nebyli jsme v opozici dostatečně kritičtí a důrazní, teď to hodláme změnit.“ Taková slova zaznívala na regionálním sněmu moravskoslezské ODS nejčastěji. „Je třeba jasně říkat, co sociální demokracie v tomto kraji podniká a jakým způsobem to činí. Pro mě je zásadní věc, aby ODS říkala, jak by věci řešila sama,“ prozrazuje strategii bývalý hejtman MS kraje a europoslanec Evžen Tošenovský. Občanští demokraté jsou připraveni i na to, že sociální demokracie pojme příští krajské volby jako referendum o vládě, stejně jako to udělala před třemi lety.

„Pokud voliči skočí potřetí na ten stejný špek sociální demokracie, tak to budou hned dvě chyby. Jedna chyba ODS, velmi zásadní, že to nedokázala vysvětlit, a druhá bude voličů, ale voliči si samozřejmě mohou vybrat, jak chtějí,“ řekl místopředseda strany Pavel Drobil. ODS se teď chce zaměřit především na hledání silného kandidáta na post hejtmana. Přitom není jisté, že jím bude právě znovuzvolený předseda moravskoslezské buňky Zbyněk Stanjura, který je zároveň i místopředsedou poslaneckého klubu ODS. „Zbyněk Stanjura je v poslaneckém klubu ODS v Praze velmi viditelný a domnívám se, že kdyby skončil na kraji, tak by v Praze mohl chybět, takže bychom měli hledat jiného kandidáta,“ myslí si místopředseda moravskoslezské ODS Igor Svojak. V zákulisí se tak skloňovalo třeba jméno Ivana Týleho, současného předsedy klubu krajských zastupitelů. On sám říká, že by se tomu určitě nebránil.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)