Krnov musí zaplatit pokutu 150 tisíc, hrozí mu i další

Krnov - Krnov bude muset zaplatit Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) 150 tisíc korun za porušení zákona o veřejných zakázkách. Šlo o zakázku na rekonstrukci výtahů v místní nemocnici. Město se proti rozhodnutí ÚOHS odvolalo, ale neuspělo. Krnov teď dostal navíc další pokutu ve výši 200 tisíc korun - kvůli zakázce na rekonstrukci zimního stadionu.

V lednu udělil Krnovu ÚOHS pokutu 150 tisíc za dělení zakázky v případě rekonstrukce výtahů v místní nemocnici v letech 2008-2009. „Realizátorem zakázky bylo Sdružené zdravotnické zařízení v Krnově, ale v průběhu přípravy akce zjistilo, že nemůže být příjemcem dotace, a tím pádem do této nepříjemnosti dostalo město Krnov,“ uvedla místostarostka Krnova Renata Ramazanová. Ředitel SZZ Krnov Ladislav Václavec si ale myslí, že také nepochybil. „Původním příjemcem dotace byla Nemocnice Krnov, která začala organizovat výběrové řízení, aby se o dotaci nepřišlo, a opravdu provedla všechno podle zákona,“ řekl. ÚOHS mohl udělit v tomto případě až desetimilionovou pokutu. Protože město s odvoláním neuspělo, bude muset nakonec zaplatit 150 tisíc.

Město teď dostalo další pokutu, tentokrát ve výši 200 tisíc korun. Šlo o zakázku na rekonstrukci zimního stadionu. Ta si před třemi lety vyžádala 32 milionů korun, z toho 18 milionů korun poskytl městu stát. „Rozdělili to tak, že vytvořili dvě různé zakázky, podle jejich názoru na sobě nezávislé, což nelze, z projektové dokumentace jasně věděli, že tyto dvě zakázky spolu souvisí,“ vysvětlil předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Podle místostarostky rozdělilo město rekonstrukci z důvodu nedostatku peněz do etap. Na dokončení tří šaten vypsalo z městských prostředků novou soutěž a právě to podle ní ÚOHS kritizoval. „Na straně města v žádném případě nebyl úmysl jakýmkoli způsobem obejít zákon o veřejných zakázkách,“ tvrdí místostarostka Ramazanová. Město se proti výši pokuty odvolalo.