Autoři analýzy se na řízení nemocnic podílet nebudou

Ostrava - V nové příspěvkové organizaci, která bude řídit sedm moravskoslezských nemocnic, nebude Norbert Schellong ani nikdo z lidí, kteří s ním pracovali na analýze krajských zdravotnických zařízení. Až tento slib hejtmana Jaroslava Palase přesvědčil některé koaliční zastupitele, aby nakonec pro sloučení nemocnic zvedli ruku. Opozice je ale proti a od slučování se distancuje.

Analýza krajských zdravotnických zařízení RGM Medical - právě tento čtyřsetstránkový materiál vyvolal mezi opozičními zastupiteli obrovskou vlnu kritiky. Také kvůli němu odmítli sloučení nemocnic podpořit. „Na materiálu je vidět, že byl zpracován ekonomy. Zcela chybí návaznost následné péče,“ říká předsedkyně krajského zdravotního výboru Alena Krušinová. Členové zdravotního výboru byli ještě před hlasováním na straně opozice. Po půlhodinové poradě se ale nakonec rozhodli sloučení nemocnic podpořit. Přesvědčil je o tom údajně slib hejtmana Palase. „Hejtman slíbil, že nejbližší rada zruší pracovní skupinu pana Schellonga a my ustanovíme svou pracovní skupinu – nezávislou,“ potvrdila Alena Krušinová.

Norbert Schellong, jednatel firmy RGM Medical - muž, kterého loni v říjnu oslovil hejtman Palas, aby spolu s odborníky na zdravotnictví zpracoval analýzu hospodaření moravskoslezských nemocnic. Měla být základem pro jejich sloučení. Že se teď na vedení sloučených nemocnic nemá podílet, mu podle jeho vlastních slov nevadí. „Pokud vím, tak pan Schellong je ředitelem akciové společnosti na Slovensku, která má pod sebou pět nemocnic. Ani v minulosti ani teď se nepočítalo, že by byl součástí managementu nové krajské nemocnice,“ tvrdí hejtman Jaroslav Palas. Kdo nakonec bude šéfovat krajským nemocnicím, radní ani členové zdravotního výboru prozradit nechtěli. Nemocnice jako jeden celek by každopádně měly fungovat od 1. července letošního roku.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)
Norbert Schellong
Zdroj: ČT24