Enersol vyhlásil vítěze

Žďár nad Sázavou – Sedmnáctiletý David Kolář ze Žďáru nad Sázavou zvítězil se svojí parní elektrocentrálou v sedmém ročníku soutěže Enersol. Na národní konferenci, prezentující ekologické a energeticky úsporné projekty, uspěl v konkurenci šedesáti středoškoláků z celé republiky. Mezinárodní projekt Enersol tvoří aktivity probíhající na středních školách deseti samosprávných krajů ČR v oblasti témat obnovitelných zdrojů energií, energetických úspor a snižování emisí v dopravě. Cílem je prosadit do školních vzdělávacích programů výuku odborných modulů z oblastí solární energie, tepelných čerpadel, malých vodních elektráren, větrné energie, energie biomasy, výstavby nízkoenergetických domů a úspor energií v bydlení.

Elektrocentrála s parním motorem a alternátorem dokáže vyrábět elektřinu klidně pro celý dům. Taková je myšlenka vítězné práce sedmnáctiletého středoškoláka ze Žďáru nad Sázavou. Po vystudování vysoké školy by si rád založil firmu a věří, že jeho ekologické zdroje energie najdou uplatnění. „Chci ho najít například u chatařů na Šumavě, kde připojení k elektřině nemají, takže si budou moci ekologicky vyrábět elektřinu,“ potvrdil celkový vítěz soutěže Enersol 2011 David Kolář a místopředseda senátního Výboru pro životní prostředí Karel Šebek (ODS) doplnil: „Společenská poptávka po těchto myšlenkách je obrovská a je dobře, že takový projekt existuje.“

Projekt Enersol se snaží zajímavou formou prosadit témata obnovitelných zdrojů energií a snižování emisí v dopravě do školních vzdělávacích plánů. Učí také žáky prosadit si svou myšlenku a vyjádřit vlastní názor před početným publikem. „Je skvělé, pokud žák v tomto věku, kdy vlastně ještě hotovým technikem není, dokáže něco sám vyrobit, sám nastudovat a dovést do funkčního stavu,“ prohlásil ředitel Střední průmyslové školy Tábor Marcel Gause. Na dvoudenní jihlavské národní konferenci Enersol studenti prezentovali desítky svých projektů. Například úpravy hybridních automobilových motorů, otočnou solární elektrárnu nebo i dům postavený z použitých kartonů a nápojových obalů. „Chceme, aby naši žáci stále srovnávali kvalitu svých prací se zeměmi, kde se to učí už dlouhodobě,“ zdůraznil zakladatel a hlavní organizátor soutěže Enersol Jiří Herodes.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Mezinárodní konference Enersol 2011 se uskuteční tentokrát v Liberci 14. až 15. dubna.