Vydíral rodiče zavražděné Aničky, soud mu nehrozí

Ostrava – V listopadu vydíral jednatřicetiletý muž z Ostravy prostřednictvím SMS rodiče zavražděné devítileté Aničky Janatkové. Teď ví, že před soud nepůjde. Okresní státní zastupitelství v Ostravě zrušilo jeho stíhání. Jedná se totiž o nesvéprávného muže. Informoval o tom dnešní Moravskoslezský deník.

„Zastavení trestního stíhání bylo odůvodněno chováním obviněného po spáchání činu, jeho spoluprací s orgány činnými v trestním řízení, a především tím, že jde o osobu nesvéprávnou,“ řekla deníku mluvčí okresního státního zastupitelství v Ostravě Barbora Zajícová.

Muž v listopadu loňského roku poslal rodičům Aničky SMS s různými požadavky. Reagoval tak na výzvy otce tehdy pohřešované dívky, který v televizním vysílání slíbil třiapůlmilionovou odměnu tomu, kdo mu dceru vrátí. V té době existovala možnost, že Aničku někdo unesl.

Muž z Ostravy poslal otci několik textových zpráv, ve kterých tvrdil, že má jeho dceru. Požadoval dobití mobilního telefonu, chtěl také, aby mu poslal fotografie a videonahrávky Aničky. Otci vyhrožoval, že pokud mu nevyhoví, Aničku zabije. Policisté, kteří monitorovali telefony rodiny, jej vypátrali a obvinili z vydírání.

Omluva a nepříčetnost, pádné argumenty pro vyšetřovatele

Za vydírání mu hrozily až čtyři roky vězení. Muž se přiznal a prohlásil, že lituje toho, co udělal. Znalci zkoumající duševní stav muže konstatovali, že v době činu byla jeho příčetnost částečně snížena. V kombinaci s projevenou lítostí a zejména dřívějším zbavením svéprávnosti to nakonec přispělo k tomu, že zastupitelství jeho stíhání zastavilo. „Z pohledu pachatele se jednalo o legraci, nad svým jednáním projevil lítost v rámci svých rozumových schopností,“ konstatovala Zajícová.

Za vydírání rodičů Aničky už dostal na konci února jiný muž, čtyřiadvacetiletý Jan Zita z Plzně, dvouapůlletý podmíněný trest. Loni v listopadu předstíral, že má informace o pohřešované dívce a na mobil jejího otce poslal textové zprávy. Za informace o dítěti požadoval čtvrt milionu korun. Netrestaný nezaměstnaný muž, který má statisícové dluhy, se ke všemu přiznal.

Z vraždy dítěte byl obviněn jedenačtyřicetiletý Otakar T., který ve čtvrtek zemřel v Ústřední vojenské nemocnici v Praze po pokusu o sebevraždu ve vazební věznici. Pro policii vyšetřování případu nekončí. Pořád se totiž čeká na výsledky expertíz, které by měly ukázat, zda bylo obvinění Otakara T. pravdivé, či nikoli. Od toho se také bude odvíjet další postup ve vyšetřování případu.

Jan Zita
Zdroj: Petr Eret/ČTK
Vydáno pod