Spalovna zatím nepálí odpad, ale rozpaluje emoce

Ostrava - Desítky milionů korun chce Havířov jako kompenzaci za spalovnu. Po kraji žádá peníze na obchvat a na ekologii. Městu také vadí, jaké výhody získala Karviná v souvislosti s výstavbou Krajského integrovaného centra. Zástupci kraje jsou připraveni jednat se všemi městy v okolí spalovny.

Za „ano“ spalovně 100 milionů na ekologii. Moravskoslezský kraj podepsal s Karvinou takzvané memorandum. Zástupcům Havířova se to nelíbí. Tvrdí, že jsou ke spalovně blíže, a od kraje chtějí další peníze. „Jde nám o spolufinancování předprojektové přípravy budování obchvatu města Havířova, to je pro město zásadní věc. Ředitelství silnic a dálnic nemá v rozpočtu finanční prostředky na tuto přípravu a tím je tento projekt zpomalen,“ uvedl náměstek primátora města Havířov Petr Smrček. Náměstek hejtmana Miroslav Novák říká, že kraj je připraven s Havířovem jednat stejně, jako jednal s Karvinou.

Postupem města jsou zaskočeni ekologové. Ti měli za to, že mu jde především o zrušení výstavby spalovny. „Je to smutné zjištění, že ve finále zjistíte, že je to pořád o těch penězích, že to není o nás občanech, že nikdo nebere v potaz to znečištění,“ říká Lada Peterková ze Sdružení Občané proti spalovně. Podle náměstka havířovského primátora Petra Smrčka je ale spalovna pro Havířov z hlediska likvidace odpadů nutností.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

V memorandu Karviná také žádá větší podíl akcií v Krajském integrovaném centru. Kraj na podmínku přistoupil. Teď jeho zástupci přiznávají, že pokud ostatní akcionáři nebudou chtít, Karviná více akcií nezíská. Havířovští už potvrdili, že se svých akcií nevzdají. „Kraj bude nápomocen v získání většího akciového podílu, ale pokud ti akcionáři své akcie neprodají, tak tenhleten bod memoranda bohužel nebude naplněn,“ potvrdil Miroslav Novák. Zástupci Moravskoslezského kraje také potvrdili, že žádné další podmínky okolních měst nebudou mít vliv na případnou výstavbu spalovny. Ta by měla stát v roce 2015.

Vydáno pod