Ledečtí postižení mohou přijít o stacionář

Ledeč nad Sázavou – Rodiče postižených klientů stacionáře Petrklíč v Ledči nad Sázavou žádají o pomoc kraj Vysočina. Tvrdí, že jim město hází klacky pod nohy a nemluví s nimi. Navíc hrozí, že je vystěhuje ze současných prostor, a nové, které město mohlo zdarma získat, pro stacionář neuvolní.

Stacionář Petrklíč pečuje v Ledči nad Sázavou o děti s mentálním a kombinovaným postižením. Stávající budovu městské mateřské školy bude muset brzy opustit a hledá nové prostory. Firma vyrábějící léky městu nabídla zdarma budovu, kterou by stacionář chtěl využít, ale zastupitelstvo ji nepřijalo. Rodiče klientů to vnímají velmi negativně.

Město o převzetí budovy uvažovalo, ale chce sem přestěhovat dílny odborného učiliště. Charita má propočty, podle kterých by přestavba této budovy pro její účely vyšla na 4,5 milionu korun, kdežto pro učiliště asi na trojnásobek, tedy 15 milionů. Starosta města Petr Vaněk (ČSSD) říká, že nejde o vhodný dar pro město.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Rodiče postižených klientů se obrátili se žádostí o pomoc na kraj Vysočina, v otevřeném dopise si stěžují, že Ledeč ignoruje sociální potřeby postižených a s charitou vedení města nekomunikuje. „Charita bohužel nepředložila ani ekonomickou úvahu, jak by si představovala provoz té budovy,“ nechal se slyšet Petr Vaněk.

Radní kraje plánují ještě tento týden situaci na místě prověřit. S jistotou však ví, že bývalou balírnu léků nepřevezmou. Charitě chtějí ale pomoct se získáním peněz na stavbu zcela nové budovy.

Vydáno pod