Ve Světlé nad Sázavou otevřeli celoroční půjčovnu kol

Vysočina – Celoroční půjčovny kol budou od letošního roku nabízet hned tři kraje v Česku – Jihočeský, Jihomoravský a Vysočina. Přilákat tak chtějí víc cykloturistů. Sezona kol začíná už 1. dubna a návštěvníci Vysočiny mohou využít tři půjčovny. Po Telči a Novém Městě na Moravě dnes otevřeli půjčovnu i ve Světlé nad Sázavou.

Pět nových kol, z toho jedno dětské, mají k dispozici turisté, kteří zamíří do Světlé nad Sázavou. Kola nakoupily České dráhy s přispěním města a požehnání k bezpečné jízdě přidal místní farář. Dráhy provozují v zemi už 33 půjčoven kol. O zpoplatněnou službu je zájem a od letošního roku je navíc možné zapůjčená kola po Vysočině přepravovat vlakem zdarma.

„Podmínkou pro půjčení kola je složení vratné kauce, která je pro jedno kolo tisíc a pro dvě a více kol dva tisíce korun,“ informovala ředitelka krajského centra Českých drah Lenka Horáková. Mluvčí ČD Kateřina Šubová dodala, že kola si turisté nemusí objednávat až ve Světlé, ale i v okolních stanicích.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Komfort pro cykloturisty připravuje každý rok od dubna do října i třeba Žirovnice na Pelhřimovsku. Kromě toho, že kolo na místním zámku připraví, nachystají i mapky, kudy a kam se vydat po okolí. Službu si objednávají převážně turisté, Čechů je prý zhruba třetina.

Čtyři roky kola půjčovala i historická Třebíč. Půjčovna však byla zrušena kvůli drahému provozu a nezájmu. I nepříliš fyzicky zdatní turisté mají možnost projet Vysočinu na kole. Musí ale do Dalešic, kde půjčují elektrokola.