V chráněné oblasti Poodří vznikne nová štěrkovna

Suchdol nad Odrou, Mankovice - Na poli mezi Suchdolem nad Odrou a Mankovicemi na Novojičínsku vznikne možná ještě v tomto roce štěrkovna. Téměř devadesát hektarů dobývacího prostoru se přitom nachází v chráněné oblasti Poodří. Okolní obce ani ochranáři ale proti těžbě neprotestují. Podle nich se po rekultivaci lokalita vrátí do původního přirozeného stavu lužního lesa.

Lokalita Pod dráhou mezi Suchdolem nad Odrou a Mankovicemi - v hloubce do šesti metrů se zde nachází jediné větší ložisko štěrkopísku v Moravskoslezském kraji. Těžba se zde plánuje už od osmdesátých let minulého století, dojde na ni ale zřejmě až letos. Těžaři slibují, že vliv prací na okolí bude minimální. „Prašnost nebude problém. Surovina se těží z vody, takže je tam přirozeně velká vlhkost a při samotné úpravě dochází ke sprchování té suroviny,“ uklidňuje místní obyvatele Martin Netoušek ze společnosti Českomoravský štěrk. Štěrkovna by měla být v provozu 15 až 20 let. Poté ji nahradí mokřady a lužní lesy. To je důvodem, proč obce a ochranáři s těžbou souhlasí.

„Naše stanovisko je souhlasné a dalo by se říci, že vyjadřuje i určitou podporu toho záměru. V téhle chvíli je na tom místě takzvaná kulturní poušť, takže pro živočichy v Poodří to místo nemá žádný význam,“ potvrdil zástupce vedoucího CHKO Poodří Ivan Bartoš. Také starosta Mankovic Miroslav Švajda řekl, že vedení obce není proti štěrkovně. „Měli jsme ale nějaké požadavky, jedním z bodů byl finanční příspěvek pro obec na účely školství,“ dodal. Největší zátěž ovšem ponese Suchdol nad Odrou. Po ulici Nádražní bude denně projíždět několik desítek nákladních vozidel se štěrkem. Těžaři v současné době čekají na vydání těžebního povolení. Pokud jej obdrží v nejbližší době, stavba štěrkovny by měla být zahájena nejdříve ve druhé polovině roku.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)
Oblast, kde se má těžit
Zdroj: ČT24