Zastávku, která je už 10 let v jízdním řádu, možná konečně postaví

Frenštát pod Radhoštěm - Více než deset let je v jízdním řádu na trati z Ostravy do Valašského Meziříčí uvedena zastávka Frenštát pod Radhoštěm město. Stavba ale fyzicky neexistuje a lidé musí nadále vystupovat na nádraží daleko od centra. Frenštátská radnice chce do dvou let zastávku postavit. Správa železniční dopravní cesty se ale na financování podílet nehodlá.

Ještě loni byly u jména zastávky i časy příjezdu vlaků k perónu. Na jeho místě ale zatím kromě kolejí není vůbec nic. „Už v roce 2000 o zastávce jednalo zastupitelstvo poprvé, tenkrát v souvislosti s plánovanou rekonstrukcí a elektrifikací trati Ostrava – Valašské Meziříčí. Zatím se ale stále řeší především financování celého projektu,“ uvedl místostarosta Frenštátu pod Radhoštěm Pavel Mička.

Vloni na podzim město projekt oprášilo. Zahájilo územní řízení o umístění zastávky a nechalo si vypracovat nový projekt. Současné frenštátské nádraží je vzdáleno asi kilometr od centra. Plánovaná zastávka by zkrátila cestu na vlak o více než polovinu. „Územní řízení je již vydáno a nyní čekáme, až od zastupitelstva dostaneme peníze, abychom mohli pokračovat dál, to znamená v projektové dokumentaci,“ řekla pracovnice investičního oddělení frenštátského městského úřadu Ludmila Kuběnová.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Územní rozhodnutí na stavbu zastávky je platné 2 roky. Vedení města slibuje, že jej určitě propadnout nenechá. Stejně jako před 10 lety jsou ale hlavním problémem peníze. „Částka skoro 14 milionů korun je pro město jako je Frenštát v jednorázové platbě docela vysoká, nicméně předpokládáme, že železnice bude ochotna podstatnou část investice uhradit,“ doufá místostarosta Pavel Mička. „Protože to není investice vyvolaná bezprostřední potřebou železnice, není zatím možné, aby Správa železniční dopravní cesty investovala do zbudování této zastávky,“ vyjádřil se ale její mluvčí Pavel Halla. Radnice bude dál o zastávce jednat, stavět by totiž chtěla už příští rok.

  • Mapa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2438/243764.jpg
  • Neexistující zastávka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2438/243765.jpg