Ostravané budou moci relaxovat na plážích přímo v centru města

Ostrava - Radnice v Ostravě chce upravit řeku Ostravici i její okolí tak, aby tato místa mohli lidé více využívat. Podle plánů by v okolí řeky měly vyrůst cyklostezky, pláže nebo třeba vyhlídková galerie a přístaviště pro lodě. Projekt ovšem nabral roční zpoždění, protože ho na popud České inspekce životního prostředí posuzovalo i ministerstvo životního prostředí. To nakonec kývlo, a tak se můžou začátkem června rozběhnout první práce - vše by mělo být hotovo zhruba za 2,5 roku.

Vedení města chce obyvatelům nabídnout v okolí řeky nová místa pro aktivní odpočinek. Spor se ovšem vede kolem odtěžování štěrku ze dna řeky, podle České inspekce životního prostředí se tím snižuje samočistící schopnost řeky a omezuje se tím její přírodní funkce. Podle krajského úřadu má ovšem odtěžování štěrku smysl a životní prostředí to prý významně neovlivní.

Projekt bude stát téměř 600 milionů korun, velkou většinu ale zaplatí evropské fondy, město tak dá ze svého rozpočtu jen 40 milionů. Se začátek prací už vedení města nechce dále otálet. „Celý projekt provází takzvaná kompenzační opatření, to znamená, že tu řeku chceme vrátit lidem, ale nechceme poničit životní prostředí,“ říká náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej. Vedení města slibuje, že z řeky rozhodně neudělá vybetonovaný kanál. Břehy mají být zatravněné a osázené stromy. Počítá dokonce i s norami pro ledňáčky, stanovišti pro ještěrky a budkami pro netopýry nebo kachny.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)