Rekonstrukce křižovatky přinesla do Třebíče problémy

Třebíč – Nový kruhový objezd se stal jablkem sváru v Třebíči. Radnice se rozhodla zavřít ulice, které k budoucí křižovatce vedou, způsobila tak ale velké dopravní problémy. Objízdná trasa je dlouhá, kratší alternativy jsou těžko průjezdné a nejsou vyznačené. Stavba kruhového objezdu navíc probíhá jen pozvolna – pracuje se jenom osm hodin, o víkendech mají dělníci volno. Řadě lidí se to nelíbí. Vznikla proto občanská iniciativa, která chce změnit systém objížděk i dobu uzavírky.

Dlouhou objížďku si řidiči všemožně zkracují, například po polní cestě přes hráz rybníka a zahrádkářskou kolonii. Zatímco se auta vzájemně složitě vyhýbají na blátivých improvizovaných objízdných trasách, na uzavřené křižovatce se nepracuje. „Práce končí ve dvě hodiny, někdy se dělá do čtyř. O víkendech se nedělá,“ vysvětlil Jiří Holoubek, zakladatel občanské iniciativy požadující urychlení prací.

Vedení města je ale bezradné. Investorem stavby je kraj Vysočina, její harmonogram schválila stará rada před volbami. „Viním z této situace především bývalé vedení města, především člověka, který měl na starosti dopravu,“ řekl současný místostarosta Pavel Pacal. Dodal, že kvůli uzavírce lidé nemají šanci dostat se z jednoho konce města na druhý.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Kraj je sice ochoten problémem se zabývat, tvrdí ale, že jeho možnosti jsou velmi omezené. „Mají vysoutěžený termín a cenu a zákon nám neumožňuje, abychom to nějak posunuli a zkrátili,“ uvedl náměstek hejtmana Libor Joukl. Slíbil ale, že se pokusí stavební firmu přemluvit, aby práce zrychlila. Sama dodavatelská stavební firma se k problému odmítla vyjádřit.