V havířovské MHD budou jezdit policisté zdarma

Havířov - Městští a státní policisté budou od května v Havířově dohlížet na veřejný pořádek i v MHD. S dopravcem se na tom dohodlo město. Magistrát si od tohoto kroku slibuje snížení kriminality a také lepší mobilitu strážníků po městě. Příslušníci městské a státní policie tam budou moci jezdit autobusy zdarma. Město nebude stát přeprava policistů ani korunu navíc, stejně tak ale ani neušetří. Městská policie totiž nepočítá s tím, že by přeprava autobusy nahradila mobilní hlídky.

V autobusech havířovské MHD se zvyšuje počet kapesních krádeží a krok města a dopravce má kriminalitu snížit. „Naší snahou je omezení kriminality v ulicích města, v městských hromadných dopravních prostředcích, takže je to v rámci prevence kriminality,“ řekl havířovský primátor Zdeněk Osmanczyk (ČSSD). Policistům to pomůže v jejich službě.

Podle ředitele havířovské městské policie Bohuslava Murase strážníci jezdí v uniformách, takže budou takový preventivní prvek v autobusech.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„My jsme měli nějaké incidenty, my to kvitujeme jako dopravce, že k tomu město takhle přistupuje. Slibujeme si od toho, že se zvýší bezpečnost pro cestující,“ uvedl manažer divize osobní dopravy ČSAD Havířov Jaromír Walaski.

Podle Murase se bude přeprava autobusy využívat k přesunu ze základny do některého rajonu, kde bude mít hlídka další činnost. Státní policie přitom městskou hromadnou dopravu využívá v boji proti kapsářům už několik let. „V minulosti už jsme měli k dispozici šest kusů čipových karet, které se používaly především při odhalování,“ doplnila policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Poprvé by se hlídky městské a státní policie měly objevit v havířovských autobusech 1. května.