Vědecká knihovna v Olomouci se změní k nepoznání

Olomouc - Vědeckou knihovnu v Olomouci čeká v létě rekonstrukce. Po čtyři měsíce budou muset návštěvníci počítat s omezením, za odměnu mohou ale očekávat komfortnější služby i pohodlí. Zřizovatel knihovny, kterým je krajský úřad, vybírá v současnosti realizační firmu. Knihovnu s novými podlahami, sociálním zařízením, větším počtem počítačů i s prostorem pro odpočinek čtenáři možná ani nepoznají. Rekonstrukce výpůjčního oddělení není jedinou investiční akcí, která knihovnu čeká. Palčivým problémem je totální zaplnění skladů. Kraj proto už teď pracuje na projektu nového depozitáře v Neředíně.

Třeba stávající výpůjční pult funguje v knihovně od poloviny devadesátých let. Za tu dobu se ale roční objem výpůjček více než zdvojnásobil z 230 tisíc na půl milionu knih ročně. Zastaralý je i systém objednávek, zmizet by měly například lístkové jmenné katalogy. „Místo nich sem dáme počítače, protože 90 procent žádostí o výpůjčku jde právě elektronickou cestou,“ tvrdí vedoucí správy knihovního fondu Miloš Korhoň.

Tiskový mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger:

„Olomoucký kraj už má hotový projekt za 6,5 milionu korun. Do poloviny dubna budeme vybírat dodavatele, který následně akci zrealizuje.“

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Proměnou projdou také prostory studoven, vzniknou tady nová čtenářská a studijní místa. Plynulejší provoz pro návštěvníky zase zajistí rozšíření obslužného místa, kde rukama knihovníků projdou někdy i 4 tisíce knih denně. „Knihy už nemáme kam dávat, pohybujeme se v úzkých prostorách… V letních měsících to sice zvládáme, ale už je to na hraně,“ popisuje zástupce ředitele pro služby Vladimír Klásek.

V době omezeného provozu přesune knihovna služby nejspíše do hlavní studovny v prvním patře. Nepřístupný bude volný výběr a německá studovna. Úplné uzavření, až na drobné výjimky, knihovníci neplánují už kvůli tomu, že rekonstrukce má probíhat přes dvě zkoušková období na místní univerzitě. Podle Miloše Korhoně to bude vyžadovat notnou dávku improvizace.

Lístkový katalog v knohvně
Zdroj: ČT24